Przejdź do głównej zawartości

Dieta cukrzycowa - czym jest dieta cukrzycowa? Uwzględnienie zaleceń dietetycznych w przypadku planowania żywienia i przyrządzania posiłków dla osób chorych na cukrzycę w zakładach żywienia zbiorowego

Kolejny wpis na mojej stronie chcę poświęcić diecie cukrzycowej, jaką uwzględnia się przy planowaniu jadłospisów w zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego dla osób chorych na cukrzycę. W tym omówię nie tylko o tym, czym jest dieta cukrzycowa, ale także zastosowanie tej diety w żywieniu zbiorowym, gdzie podam zalecenia żywieniowe, jakie powinny być uwzględnione nie tylko podczas organizowania usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, ale również zalecenia dietetyczne przy przyrządzaniu posiłków przez personel kuchni. Poradnik ten polecam nie tylko diabetykom, którzy chcą zjeść odpowiednią potrawę w restauracji, czy też np. w stołówce szkolnej, ale również pracownikom kuchni i kierownikom zakładów żywienia zbiorowego. Jeżeli chodzi o indywidualną dietę cukrzycową dla diabetyka, to taką dietę może ustalić jedynie lekarz diabetolog lub specjalista - dietetyk! 
Cukrzyca coraz bardziej staje się popularna na świece. Wg statystyk, w Polsce choruje ok. 3 milionów ludzi na cukrzycę, a wciąż rośnie liczna chorych na cukrzycę. Nie tylko dorośli chorują na cukrzycę, ale również dzieci, młodzież, osoby starsze i kobiety w ciąży (cukrzyca ciążowa). Jak już wcześniej wspomniałem, iż indywidualną dietę cukrzycową powinien opracować lekarz diabetolog lub specjalista-dietetyk. Należy pamiętać, aby cukrzycę leczyć zgodnie z zaleceniami lekarza-diabetologa! Prócz diety, także ważna jest aktywność fizyczna osoby chorej na cukrzycę. Także edukacja żywieniowa, kontrola glikemii oraz leczenie farmakologiczne jest dosyć istotne w leczeniu tej choroby, o czym lekarz diabetolog na ten temat poinstruuje pacjenta.  Niemniej jednak zdarza się, że osoba chora na cukrzycę chce skorzystać z restauracji, stołówki, czy z innego zakładu żywienia zbiorowego. Jeżeli dziecko jest chore na cukrzycę i rodzic chce, aby dziecko spożywało posiłki w stołówce szkolnej, rodzic powinien poinformować o tym szkołę. Osoby organizujące żywienie zbiorowe w placówkach oświatowych mają za zadanie ułożyć odpowiednie posiłki, które spełniają zasady żywienia dietetycznego w cukrzycy. W wielu zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego planuje się osobno jadłospis przeznaczony dla osób chorych na cukrzycę, który powinien być ułożony zgodnie z zaleceniami dietetycznymi w cukrzycy. To samo dotyczy osób dorosłych. Jeżeli cukrzyk idzie do restauracji, powinien wybrać taką potrawę, która będzie przyrządzona zgodnie z zasadami żywienia dietetycznego w cukrzycy. Ten wpis właśnie ma na celu podpowiedzieć, jak powinno być organizowane żywienie zbiorowe w różnych zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego dla osób chorych na cukrzycę.
Jeśli jesteś zainteresowany tematyką związaną z cukrzycą i chcesz więcej się dowiedzieć nt. tej choroby, polecam artykuł znajdujący się na stronie internetowej 📰mp.pl pt. ,,Cukrzyca - typy cukrzycy, badania i sposoby leczenia" autorstwa lek. M. Wiercińskiej.




Komentarze

  1. Cukrzyca to bardzo często choroba cywilizacyjna, dlatego zdrowe odżywianie i ruch są tak ważne dla zdrowia :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.