Przejdź do głównej zawartości

5 funkcji jedzenia, czyli jakie funkcje pełni jedzenie w naszym codziennym życiu?

W niniejszym wpisie chciałbym przybliżyć Państwu temat związany z żywieniem człowieka i żywnością, gdyż w tym wpisie omówię aspekty związane z jedzeniem i funkcje jedzenia, jakie pełni w naszym codziennym życiu. Jest to bardzo szeroki temat, który nie dotyczy wyłącznie dziedziny związanej z żywieniem człowieka, czy też kulinariami, ale także ten temat dotyczy dziedziny tj. psychologii żywienia, historii sztuki kulinarnej, czy też socjologii żywienia. W niniejszym wpisie przedstawię Państwu 5 dość ważnych funkcji jedzenia, jakie pełni w naszym codziennym życiu. Dowiecie się też o tym, od czego zależna jest nasza dieta, czyli jakie czynniki wpływają na naszą dietę. Jedno jest pewne, iż bez jedzenia, jak i wody człowiek nie był w stanie przetrwać, a organizm nie funkcjonowałby w sposób prawidłowy, jeśli nie dostarczylibyśmy ważnych dla nasz różnych składników pokarmowych oraz energii (kalorie) z pożywienia. O składnikach pokarmowych zawartych w żywności była już mowa na mojej stronie (blogu) [1].



Przypisy:

[1] Składniki pokarmowe zawarte w żywności 

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.