Przejdź do głównej zawartości

Przepis kulinarny na zupę pomidorową

Jedną z wielu dość znanych zup, które słynie kuchnia polska, jest zupa pomidorowa. Bardzo często jest serwowana w wielu zakładach gastronomicznych. Można tę zupę przyrządzić na wiele sposobów, a także możemy ją serwować z wieloma dodatkami do zupy, np. ryżem, różnymi rodzajami makaronów, makaronem naleśnikowym, czyli pokrojonymi w cienkie paski naleśniki, czy też z makaronem ryżowym. Możemy do zupy pomidorowej dodać makaron lub ryż albo serwować te dodatki osobno, czyli na talerzu. Można ją przyrządzić na bazie przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego, a także, co również jest fantastycznym sposobem, który wzbogaca wartość odżywczą zupy, taką zupę przyrządzić na bazie startych na tarce pomidorów. Można zupę pomidorową opcjonalnie zabielić za pomocą śmietany 12%, śmietanki kremówki 30% lub też dodając do zupy jogurt naturalny. Także można do zupy pomidorowej dodać zioła prowansalskie lub suszoną bazylię, co wzbogaca smak zupy pomidorowej, choć również możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Sposobów na przyrządzenie tej zupy jest wiele, dlatego też warto serwować taką zupę, stosując różne techniki kulinarne podczas przyrządzania tej zupy. Ja podam Państwu dość uniwersalny przepis na zupę pomidorową, gdzie podałem dwa warianty sposobów przyrządzania tej zupy, a także podałem kilka wybranych dodatków do zupy, które możemy wybrać, serwując zupę pomidorową. 

Komentarze

  1. Super przepis, pomidorowa to jedna z moich ukochanych zupek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie
    Super propozycje, bardzo lubię zupę pomidorową i sama często ją przygotowuję. Jest pyszna, sycąca, jedna z moich ulubionych zup :) Robi się szybko i łatwo, fajny pomysł na obiad :) Dzięki za przepyszną inspirację!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice soup good for cold weather
    https://www.melodyjacob.com/2023/05/the-perfect-floral-midi-dress-for-spring.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę pomidorową, mogłabym jeść codziennie, podawaną na różne sposoby :) Niby jedna zupa, a każdy przygotowuje ją inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez lubie zupełnie pomidorową, w sumie to ja chyba wszystkie zupy lubię, a najbardziej rosołek :) pomidorową robię żadko, a jak robię to z ryżem tak jak mama moja robi i czasami z makaronem, a zabieram smietaną 36 % i jest pyszna...

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ulubiona zupa o każdej porze roku, w zimie z koncentratem pomidorowym, a w lecie ze świeżych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.