Przejdź do głównej zawartości

Kolacja. Co powinniśmy serwować na kolację i ile energii powinien dostarczyć nam ten posiłek? Organizacja żywienia w gastronomii, żywienie człowieka.

Warto wiedzieć, iż każde posiłki są dość istotne w naszej diecie, dlatego też warto wiedzieć, jak powinniśmy komponować poszczególne posiłki w naszej diecie. Na blogu pojawił się cykl artykułów poświęconych tematowi związanemu z organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych, w których omówiliśmy o tym, jak powinniśmy planować jadłospis w zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego, czyli co powinniśmy serwować konsumentom na śniadanie, II śniadanie, obiad i na podwieczorek. Także przedstawiono różne przykładowe zestawy posiłków, czyli przykładowe jadłospisy na poszczególne rodzaje posiłków. [2, 3, 4, 5, 6, 7] Ostatnim posiłkiem, o którym będzie mowa w niniejszym krótkim artykule, będzie kolacja. 

Kolacja jest ostatnim posiłkiem w całodziennym jadłospisie, dlatego też warto wiedzieć o tym, kiedy powinniśmy serwować kolację, co powinniśmy serwować na kolację i ile energii powinna pokryć nam kolacja. To dość istotne w planowaniu jadłospisu nie tylko dla osoby indywidualnej, ale również dla konsumentów w zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego. Warto dodać, że osoba układająca jadłospis w przypadku żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświaty (dot. m.in. stołówek szkolnych i przedszkolnych) powinna dostosować się do obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, które określają sposób żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświaty! O tym też pojawił się artykuł w niniejszym blogu. [8]
W niniejszym krótkim artykule poruszymy temat związany z kolacją. Omówimy wszelkie aspekty związane z planowaniem kolacji w jadłospisie oraz przedstawimy przykładowy jadłospis na kolację, w którym zostanie przedstawiony 5 przykładowych zestawień na kolację. To ostatni już artykuł o tematyce związanej z planowaniem różnych posiłków w jadłospisie w zakładach żywienia zbiorowego.




Przypisy:

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy i przydatny wpis :) kiedyś mówiło się, że najlepiej jak śniadanie jest jak dla króla, obiad jak dla księcia, a kolacja jak dla żebraka :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe propozycje kolacyjnych posiłków.
    Trochę sobie zapożyczę z tych Twoich podpowiedzi, bo często jest tak, że na kolację brakuje mi już pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi ciekawie. Lubię takie wpisy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zazwyczaj jem coś lekkiego ;)
    Miłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!🤗
    PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  5. Przydatny i praktyczny wpis. Niestety istnieje błędne przekonanie że kolacji można nie jeść... zgadzam się z Tobą że tak samo ważny posiłek jak śniadanie czy obiad, ale powinien być odpowiednio skomponowany. Serdecznie pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Profil psychologiczny Adolfa Hitlera, byłego przywódcy III Rzeszy. Psychologia.