Kolacja. Co powinniśmy serwować na kolację i ile energii powinien dostarczyć nam ten posiłek? Organizacja żywienia w gastronomii, żywienie człowieka.
Warto wiedzieć, iż każde posiłki są dość istotne w naszej diecie, dlatego też warto wiedzieć, jak powinniśmy komponować poszczególne posiłki w naszej diecie. Na blogu pojawił się cykl artykułów poświęconych tematowi związanemu z organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych, w których omówiliśmy o tym, jak powinniśmy planować jadłospis w zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego, czyli co powinniśmy serwować konsumentom na śniadanie, II śniadanie, obiad i na podwieczorek. Także przedstawiono różne przykładowe zestawy posiłków, czyli przykładowe jadłospisy na poszczególne rodzaje posiłków. [2, 3, 4, 5, 6, 7] Ostatnim posiłkiem, o którym będzie mowa w niniejszym krótkim artykule, będzie kolacja.
Kolacja jest ostatnim posiłkiem w całodziennym jadłospisie, dlatego też warto wiedzieć o tym, kiedy powinniśmy serwować kolację, co powinniśmy serwować na kolację i ile energii powinna pokryć nam kolacja. To dość istotne w planowaniu jadłospisu nie tylko dla osoby indywidualnej, ale również dla konsumentów w zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego. Warto dodać, że osoba układająca jadłospis w przypadku żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświaty (dot. m.in. stołówek szkolnych i przedszkolnych) powinna dostosować się do obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, które określają sposób żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświaty! O tym też pojawił się artykuł w niniejszym blogu. [8]
W niniejszym krótkim artykule poruszymy temat związany z kolacją. Omówimy wszelkie aspekty związane z planowaniem kolacji w jadłospisie oraz przedstawimy przykładowy jadłospis na kolację, w którym zostanie przedstawiony 5 przykładowych zestawień na kolację. To ostatni już artykuł o tematyce związanej z planowaniem różnych posiłków w jadłospisie w zakładach żywienia zbiorowego.
Przypisy:
Bardzo ciekawy i przydatny wpis :) kiedyś mówiło się, że najlepiej jak śniadanie jest jak dla króla, obiad jak dla księcia, a kolacja jak dla żebraka :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Ciekawe propozycje kolacyjnych posiłków.
OdpowiedzUsuńTrochę sobie zapożyczę z tych Twoich podpowiedzi, bo często jest tak, że na kolację brakuje mi już pomysłu :)
Brzmi ciekawie. Lubię takie wpisy.
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj jem coś lekkiego ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!🤗
PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
Angelika
Przydatny i praktyczny wpis. Niestety istnieje błędne przekonanie że kolacji można nie jeść... zgadzam się z Tobą że tak samo ważny posiłek jak śniadanie czy obiad, ale powinien być odpowiednio skomponowany. Serdecznie pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Co do kolacji to właśnie te najczęściej w trybie dobowym pomijam- jem bardziej takie obiado-kolacje koło 17:00-18:00 - i naprawdę rzadko sięgam po coś do jedzenia w pracującym tygodniu po tych godzinach. Zdecydowanie dobrze skomponowana kolacja jest równie ważna co pozostałe posiłki. Cieplutko pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI znowu przeczytałam z uwagą i zrozumieniem. I już od dawna sama wiem, że kolację trzeba zjeść, bo inaczej obudzimy się (czytaj: głównie mąż) głodni w środku nocy i już nie będziemy mogli zasnąć, licząc godziny do poranku. Wyślę ten post córce do Słowenii, bo ona wciąż jeszcze jest na etapie "dbania o linię" i przydadzą się jej Twoje wskazówki :-)
OdpowiedzUsuńWitam Was serdecznie. Dziękuję Wam z całego serca za Wasze odwiedziny i za Wasze komentarza. Bardzo cieszy mnie to, że ten krótki artykuł Was zaciekawił. Zapraszam więc do przeczytania kolejnych artykułów, które dla Was przygotowałem. Pozdrawiam Was cieplutko, trzymajcie się ciepło moi drodzy kochani czytelnicy mojego bloga 🤗💖
OdpowiedzUsuń