Przejdź do głównej zawartości

Obiad i podwieczorek. Ile energii powinien dostarczyć nam obiad i podwieczorek? Część 1.

Kontynuuję temat wpisu związanego z organizacją usług żywieniowych w gastronomii, w którym omówimy sobie kolejne posiłki serwowane w zakładach żywienia zbiorowego tj. obiad i kolacja. Omówimy nie tylko o tym, czym są te posiłki, o którym będzie mowa w tym wpisie, ale również ile energii w całodziennej naszej diecie powinny dostarczyć nam obiad i podwieczorek. Bardzo dużo opublikowałem wpisów o tematyce związanej z usługami żywieniowymi w gastronomii, gdzie omówiłem zasady planowania jadłospisów [1], ogólne zalecenia żywieniowe, jakie powinny być uwzględnione podczas planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego [2], 12 grup produktów żywnościowych, które także uwzględnia się podczas planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego [3], a także opublikowałem wpisy na temat serwowania śniadania i 2 śniadania [4, 5]. Tam dużo omówiłem dość istotnych informacji, które są bardzo ważne dla osób zajmujących się organizacją usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego. Te informacje także odnoszą się do niniejszego wpisu.

Wpis ten został podzielony na dwie części, gdyż w tym wpisie omówimy o tym, co powinniśmy serwować konsumentom na obiad i na podwieczorek, natomiast w drugiej części przedstawię Wam kilka przykładowych zestawień obiadowych i podwieczorków, choć także na mojej stronie znajdziecie wpis odnoszący się do przykładowych jadłospisów na różne sezony w diecie podstawowej każdego zdrowego człowieka [6]. Tam także możecie Państwo zobaczyć przykładowe zestawy dań na obiad oraz przykładowe desery, jakie można zaserwować konsumentom oraz zainspirować się tymi wcześniej wspomnianymi jadłospisami podczas planowania jadłospisu. Wiele informacji odnoszących się do serwowania obiadu i podwieczorka jest podobnych, jeśli chodzi o dobór produktów żywnościowych, które można wykorzystać podczas serwowania obiadu i śniadania, dlatego też na temat możecie także przeczytać wpis znajdujący się na mojej stronie pt. ,,Co powinno się podawać konsumentom na śniadanie i 2 śniadanie w przypadku świadczenia usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego? Część 2." [7], gdzie podałem listę produktów, które powinny znaleźć się na śniadanie i 2 śniadanie. Tą listę produktów żywnościowych, o której wcześniej wspomniałem, także uwzględnia się podczas planowania obiadu i podwieczorka. Chciałbym zaznaczyć, iż osoba układająca jadłospis dla dzieci i młodzieży powinna dostosować się do obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, które określają sposób żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświaty! To tyle na wstępie, więc przejdźmy do omówienia tematu związanego z serwowaniem konsumentom obiadu i kolacji w zakładach żywienia zbiorowego.




Przypisy:

[1] Zasady układania jadłospisów w przypadku planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego

[2] Ogólne zalecenia żywieniowe, jakie powinny być uwzględnione podczas planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego

[3] Podział towaroznawczy produktów żywnościowych na 12 grup

[4] Śniadanie i II śniadanie oraz ile energii powinno dostarczyć nam te posiłki? Część 1.

[5, 7] Co powinno się podawać konsumentom na śniadanie i 2 śniadanie w przypadku świadczenia usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego? Część 2.

[6] Dieta podstawowa. Przykładowe jadłospisy na różne sezony.

Komentarze

  1. Fajnie, że o tym piszesz, bo mam wrażenie, że podwieczorek trochę wyleciał z codziennego jadłospisu, a ja bardzo lubię coś przegryźć między obiadem, a kolacją :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Antyspołeczne zaburzenie osobowości (osobowość dyssocjalna). Psychologia.