We wczorajszym wpisie była mowa o amerykańskim śniadaniu, gdzie dowiedzieliście się, co serwuje się konsumentom podczas śniadania amerykańskiego w różnych obiektach hotelarskich i restauracjach m.in. w Stanach Zjednoczonych. Temat śniadania będę kontynuował, gdyż kolejne wpisy, jakie się pojawią niebawem na mojej stronie, będę dotyczyć właśnie śniadań, a także II śniadań oraz serwowania tych posiłków m.in. w zakładach żywienia zbiorowego (w zakładach gastronomicznych), szczególnie typu zamkniętego z punktu widzenia nauk o żywieniu człowieka oraz z punktu widzenia organizacji usług żywieniowych w gastronomii. W pierwszej części tego wpisu będzie omówienie śniadania i II śniadania oraz ile procent energii powinno pokryć nam śniadanie i II śniadanie w całodziennej naszej diecie. To bardzo ważne, aby każdy posiłek powinien dostarczyć nam odpowiednią ilość energii w całodziennej naszej diecie, szczególnie kiedy planujemy jadłospis podczas organizacji usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego (np. żywienie zbiorowe w szkołach, przedszkolach, internatach, DPS-ach). W kolejnej części wpisu, który ukaże się niebawem na mojej stronie, także omówię 5 grup produktów żywnościowych, które powinny się koniecznie pojawić na śniadanie i II śniadanie, a w trzeciej części przedstawię Wam kilka przykładowych zestawień posiłków na II śniadanie. Wpis na temat przykładowych zestawień śniadaniowych był już opublikowany na mojej stronie [1].
Przypisy:
Komentarze
Prześlij komentarz