Przejdź do głównej zawartości

Co to jest luzowanie mięsa, marynowanie, nadziewanie, odszumowanie i patroszenie? Terminologia używana w sztuce kulinarnej i w technologii gastronomicznej.

W kolejnej części wpisu dotyczącego terminologii używanej w sztuce kulinarnej i w technologii gastronomicznej wyjaśnimy sobie kolejne pojęcia kulinarne tj. luzowanie mięsa, marynowanie, odszumowanie, nadziewanie i patroszenie. Są to podstawowe i dość najczęściej używane terminologie w technologii gastronomicznej, które powinny być znane przez osoby zajmujące się branżą gastronomiczną. Wiele z nich dotyczy różnych technik kulinarnych podczas przyrządzania potraw (produkcji gastronomicznej).

Komentarze

  1. Kolejne przydatne informacje kulinarne :) zawsze mnie śmieszy określenie, np. wyluzowana kaczka ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.