Przejdź do głównej zawartości

Thermal processing of food, czyli różne nazwy technik obróbki termicznej (cieplnej) żywności w języku angielskim. Język angielski zawodowy w gastronomii.

W jednym wpisie nt. różnych nazw (terminologiach) kulinarnych używanych w technologii gastronomicznej wyjaśniłem, czym jest braise. To jedna z nazw angielskich metod obróbek termicznych (cieplnych) żywności, o której także wspomniałem w poniższej grafice. Tematem tego wpisu są różne nazwy technik obróbki cieplnej (termicznej) żywności w języku angielskim (tłumaczenie nazw na język angielski). To będzie kolejny wpis o tematyce związanej z językiem angielskim zawodowym w gastronomii, w którym podam kolejną dawkę fachowej wiedzy z obszaru tematycznego związanego z gastronomią i językiem angielskim zawodowym. Z niniejszego wpisu dowiecie się, jak nazywają się po angielsku różne techniki obróbki cieplnej (termicznej) żywności jak np. gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie itp. O tym, czym jest obróbka termiczna (cieplna) żywności (potraw) i czym one się charakteryzują, możecie przeczytać we wpisie o tematyce związanej z technologią gastronomiczną, który znajduje się na mojej stronie (blogu) [1]. Ponieważ także znam język niemiecki, dlatego też na mojej stronie (blogu) także pojawi się podobny wpis z dziedziny języka niemieckiego zawodowego w gastronomii, w którym także dowiecie się, jak nazywają się podane poniżej techniki obróbki cieplnej (termicznej) żywności w języku niemieckim. 



Przypisy:

Komentarze

  1. Bardzo przydatny wpis dla osób, które "siedzą" w tym temacie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zabłysnąć wiedzą podczas zamówienia dania

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybka lekcja angielskiego;) A te zwroty na pewno się przydadzą. Niektórych to w sumie nawet nie miałam w szkole. A ucząc się w technikum turystycznym mieliśmy również o gastronomii i hotelarstwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie
    Bardzo interesujący wpis :) Przydatny nie tylko dla osób z branży. Warto uczyć się języków i przydatnych słówek, a takie mogą być bardzo przydatne podczas zamawiania dań :)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.