Potrawy i desery kuchni austriackiej – Tafelspitz, Erdäpfelsuppe, Semmelknödel, Käsespätzle i Sachertorte. Kuchnia austriacka (Österreichische Küche)
Jednym z dość popularnych dań kuchni austriackiej jest Kaiserschmarren (także Kaiserschmarrn), czyli omlet cesarki, którego mieliście Państwo okazje dowiedzieć się o tej słodkiej potrawie kuchni austriackiej we wpisie, którego opublikowałem na moim blogu, gdzie podałem także przepis kulinarny na wykonanie Kaiserschmarren. Ponieważ kuchnia austriacka jest także moim zainteresowaniem zawodowym z racji mojego wykształcenia gastronomicznego, jeśli chodzi o kulinaria, dlatego też ten wpis chciałem poświęcić tematyce związanej z kuchnią austriacką, gdzie będziecie mieli okazję zapoznać się z kilkoma dość interesującymi potrawami oraz deserem kuchni austriackiej. W tym wpisie dowiecie się o takich potrawach jak Tafelspitz, Erdäpfelsuppe, Semmelknödel i Käsespätzle oraz o deserze kuchni austriackiej, czyli Sachertorte.
Linki:
Tafelspitz gotowała moja mama, podawała z sosem chrzanowym. A danie to przywiozła moja babcia z Niemiec, gdzie podczas wojny została wywieziona na przymusowe roboty i pracowała w gospodarstwie, gdzie m.in była pomocą w kuchni. Uwielbiałam tą wołowinę 😋
OdpowiedzUsuń