Przejdź do głównej zawartości

Technologia gastronomiczna - przyrządzanie potraw w zakładach żywienia zbiorowego. Obróbka cieplna (termiczna) potraw.

W technologii gastronomicznej obróbka cieplna zwana inaczej termiczna jest jednym z dość ważnych etapów procesów technologicznych podczas przyrządzania potraw w gastronomii (zakładach żywienia zbiorowego). To najczęstszy etap przyrządzania potraw z kulinarnego punktu widzenia. W grafice znajdziecie wiele ważnych informacji na temat obróbki cieplnej, rodzajów obróbek termicznych (cieplnych), jakie wyróżniamy w technologii gastronomicznej oraz krótkie omówienie poszczególnych obróbek cieplnych. Na mojej stronie także znajdziecie wpis dotyczący rodzajów urządzeń gastronomicznych, jakie używa się do przeprowadzenia obróbki cieplnej (termicznej) potraw [1].

Jest to pierwsza część tego wpisu, gdyż w drugiej części wpisu, który pojawi się pojutrze, będzie również na temat obróbki cieplnej potraw, a dokładnie o prawidłowym przeprowadzaniu obróbki cieplnej (termicznej) potraw. To będą takie porady kulinarne.






Przypisy:

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.