Przejdź do głównej zawartości

Sposób układania naczyń stołowych i sztućców na stole konsumenckim, czyli stołowy savoir-vivre

Postanowiłem opublikować kolejny wpis z dziedziny gastronomii i obsługi konsumenta w gastronomii, w którym przedstawię technikę układania naczyń stołowych oraz sztućców na stole konsumenckim podczas organizacji usług gastronomicznych w zakładach gastronomicznych. Wpis ten nauczy, jak ułożyć sztućce i talerze na stole, kiedy organizujemy różne usługi gastronomiczne w zakładach gastronomicznych lub różne przyjęcia okolicznościowe w domu. Wpis ten szczególnie polecam tym osobom, którzy uczą się na kierunku gastronomicznym. Często pytania związane z tym zagadnieniem pojawiają się na egzaminach zawodowych, dlatego też ten artykuł będzie powtórką z technologii gastronomicznej, bądź powtórką z zajęć z obsługi konsumenta. To będzie mała lekcja tzw. savoir-vivre przy stole. To tyle na wstępie, więc przejdźmy do głównej części naszego wpisu.

Obsługa konsumenta w zakładach gastronomicznych powinna być na najwyższym poziomie. Wystrój sali konsumenckiej, czy jakość posiłków w zakładach żywienia zbiorowego to nie wszystko. Najważniejsze jest to, aby profesjonalnie serwować potrawy, ale również prawidło układać talerze i sztućce na stole konsumenckim (serwis na stole konsumenckim). Każda osoba zajmująca się gastronomią powinna znać prawidłowy sposób serwowania potraw, czy też układać sztućce i talerze na stole podczas organizacji usług gastronomicznych. 
Są różne formy układania talerzy i sztućców na stole konsumenckim. To zależy od rodzaju posiłku, ale również zależy od tego, jakie potrawy podajemy konsumentom. Na różnych przyjęciach okolicznościowych podaje się potrawy, które składają się z kilku dań m.in. z pierwszego dania (zupa), z drugiego dania (danie zasadnicze), deseru, a także serwuje się wszelkie zakąski np. galaretki z mięsa. Taki ogromny wybór potraw wymaga, by wybrać odpowiednie sztućce oraz odpowiednie talerze do zaserwowania tych potraw dla konsumentów. Również bierzemy uwagę to, jakie kieliszki użyjemy do poszczególnych rodzajów alkoholi. O sposobach serwowania alkoholi omówię w osobnym wpisie. Skupmy się jednak na układaniu sztućców i talerzy na stole. Aby poradnik ten był praktyczny, przedstawię w poniższej grafice zdjęcie, które przedstawia schemat techniki układania naczyń stołowych i sztućców na stole konsumenckim, a w kolejnych grafikach opisałem szczegółowo sposób układania naczyń stołowych i sztućców na stole (serwis na stole konsumenckim). Schemat ten przedstawia jedynie miejsca, w których należy położyć poszczególne sztućce i naczynia stołowe na stole konsumenckim. 



Komentarze

  1. W domu też można stosować te zasady :) bardzo lubię ładnie nakryty stół, od razu wszystko smakuje lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.