Czym jest Al dente, bejcowanie, carving i julienne? Terminologia używana w technologii gastronomicznej.
Na mojej stronie opublikowałem już dwa wpisy, w których podałem wam przykładowe definicje (terminologię), które używa się w kulinariach i w technologii gastronomicznej [1, 2]. Ten wpis będzie także o tematyce związanej ze sztuką kulinarną i technologią gastronomiczną, w którym dowiecie się o kolejnych dość interesujących, a zarazem ważnych definicjach (terminologii) używanych w technologii gastronomicznej oraz w sztuce kulinarnej. Omówimy, czym jest Al dente, bejcowanie, carving i julienne. Wyjaśnienie tychże definicji znajdziecie w poniższej zaprezentowanej grafice.
Nie jest ze mną tak źle, tylko bejcowanie to dla mnie nowość w kuchnia :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZawsze uważałam, że Włosi nie umieją gotować makaronu, bo ja lubię miękki :) :)
OdpowiedzUsuń