Przejdź do głównej zawartości

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji. Część 2.

Postanowiłem kontynuować temat związany z savoir-vivre, czyli techniką układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji. Bardzo ważna jest komunikacja pomiędzy konsumentem (klientem lokalu gastronomicznego) a kelnerem/kelnerką, którzy powinni wiedzieć, czy mogą zabrać już konsumentowi talerz, czy nie. Warto znać i stosować techniki układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji posiłku, co dzięki temu nie będzie jakichś nieporozumień. W pierwszej części wpisu o tej tematyce związanej z savoir-vivre zaprezentowałem Wam trzy techniki układania sztućców na talerzu, kiedy prosimy o kelnera o dokładkę, kiedy skończymy konsumować posiłek oraz kiedy konsument prosi o podanie kolejnego talerza [1]. W drugiej części tego wpisu zaprezentuje Wam w poniższej grafice kolejne, a zarazem dość ważne, moim daniem, techniki układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji w sytuacjach, kiedy chcemy zakomunikować kelnera/kelnerkę o tym, że robimy przerwę podczas konsumpcji i chcemy kontynuować spożywanie posiłku, a także chcemy przekazać informację o tym, czy posiłek był smaczny, czy też nie. Mam nadzieję, że spróbujecie zapamiętać te techniki układania sztućców na talerzu i będziecie z pewnością stosować wiedzę w praktyce, kiedy będziecie korzystać z usług żywieniowych w lokalach gastronomicznych.


Przypisy:

[1] Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Komentarze

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.