Przejdź do głównej zawartości

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji. Część 2.

Postanowiłem kontynuować temat związany z savoir-vivre, czyli techniką układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji. Bardzo ważna jest komunikacja pomiędzy konsumentem (klientem lokalu gastronomicznego) a kelnerem/kelnerką, którzy powinni wiedzieć, czy mogą zabrać już konsumentowi talerz, czy nie. Warto znać i stosować techniki układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji posiłku, co dzięki temu nie będzie jakichś nieporozumień. W pierwszej części wpisu o tej tematyce związanej z savoir-vivre zaprezentowałem Wam trzy techniki układania sztućców na talerzu, kiedy prosimy o kelnera o dokładkę, kiedy skończymy konsumować posiłek oraz kiedy konsument prosi o podanie kolejnego talerza [1]. W drugiej części tego wpisu zaprezentuje Wam w poniższej grafice kolejne, a zarazem dość ważne, moim daniem, techniki układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji w sytuacjach, kiedy chcemy zakomunikować kelnera/kelnerkę o tym, że robimy przerwę podczas konsumpcji i chcemy kontynuować spożywanie posiłku, a także chcemy przekazać informację o tym, czy posiłek był smaczny, czy też nie. Mam nadzieję, że spróbujecie zapamiętać te techniki układania sztućców na talerzu i będziecie z pewnością stosować wiedzę w praktyce, kiedy będziecie korzystać z usług żywieniowych w lokalach gastronomicznych.


Przypisy:

[1] Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.