Przejdź do głównej zawartości

Przepis kulinarny na kotlety z mięsa mielonego i ryżem

Chciałbym Wam przedstawić dość fantastyczny przepis na przyrządzenie kotletów z mięsa mielonego, ale w wersji bardziej kreatywnej, gdzie do masy z mięsa mielonego dodamy wcześniej ugotowany ryż. To idealna propozycja na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ryżu z obiadu, który nam się został z obiadu. Wówczas przyrządzamy nową potrawę, wykorzystując resztki jedzenia, dzięki czemu nie marnujemy jedzenia. Kotlety mielone z ryżem raczej rzadko pojawiają się w ofercie zakładu żywienia zbiorowego, dlatego też ogromnie zachęcam osób zarządzających zakładami żywienia zbiorowego do wprowadzenia takich kotlecików do karty dań, czy też do jadłospisu. Często pozostaje nam ugotowany ryż np. z poprzedniego obiadu, którego warto wykorzystać do zrobienia nowej potrawy. Pamiętajmy o zero waste! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować kotlecików mielonych z ryżem, to gorąco Was namawiam do ich zrobienia. Z pewnością je polubicie i będziecie często robić kotlety mielone z ryżem. Na mojej stronie także możecie znaleźć przepis na kotlety z mięsa mielonego pieczone w piekarniku [1].


Przypisy:

[1] Przepis kulinarny na pieczone kotlety z mięsa mielonego 

Komentarze

  1. Bardzo fajny, prosty w wykonaniu przepis. Z chęcią skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za podpowiedź, jak jeszcze urozmaicić mielone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł super na obiad jeszcze z ryżem nie jadłam kotletów , na pewno zrobię w tym tygodniu. Bardzo lubię też kotlety z pieczarkami . Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy i prosty przepis :) na pewno warto spróbować tych kotletów :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają te kotlety :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.