Przedstawię Państwu kolejny przepis na smaczne, a zarazem przepyszne pierogi z mąki pełnoziarnistej z serem twarogowym na słodko. Najczęściej do przyrządzenia ciasta pierogowego wykorzystujemy mąką pszenną. Pokażę Wam również, że możemy także użyć mąki pełnoziarnistej, która także świetnie pasuje do ciasta pierogowego, a ponadto doda nam również wartości odżywczej tej potrawy. Takie pierogi są naprawdę wyśmienite. Idealnie nadają się na obiad jako danie zasadnicze. W wielu książkach kulinarnych możemy znaleźć przepis na takie pierogi z serem twarogowym na słodko, gdzie do farszu dodaje się żółtko. Ja oczywiście pominąłem ten składnik, dlatego też nie dodawałem żółtka do farszu twarogowego. Warto także zaznaczyć, iż warto do porcji pierogów podać porcję surówki warzywno-owocowej np. surówkę z marchewki i jabłka. Będzie świetnie pasowała do pierogów na słodko. Jeszcze chciałem na koniec dodać, iż mąka pełnoziarnista jest o wiele zdrowsza niż mąka pszenna, gdyż mąka pełnoziarnista nie tylko dostarcza nam węglowodanów, czy też witamin, szczególnie z grupy B, ale również i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, który jest ważny m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Mam nadzieję, że przepis ten zainspiruje Was do zrobienia takowych pierogów w wersji na słodko.
Komentarze
Prześlij komentarz