Przejdź do głównej zawartości

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.

Stres jest nieodłącznym elementem naszego życia. Także w środowisku pracy występują czynniki (stresory), które wywołują stres u pracowników. Występuje w różnych branżach m.in. w branży gastronomicznej, w której pracownicy gastronomii są bardzo podatni na stres w miejscu pracy, a także praca ta głównie charakteryzuje się pracą pod presją czasu oraz kontaktami z klientami, którzy również w wielu sytuacjach mogą spowodować u pracownika stres, np. w sytuacji, kiedy klient składa reklamację, a przy tym zachowuje się niewłaściwie w stosunku do pracownika.

Jedną z potrzebnych cech psychofizycznych m.in. pracownika gastronomii jest odporność na stres oraz umiejętne radzenie sobie z nim. Na temat potrzebnych cech psychofizycznych pracowników gastronomi był już poświęcony wpis na mojej stronie (blogu) [1]. We wspomnianym przeze mnie wpisie także odniosłem się do różnych aspektów związanych z tym zagadnieniem. Takie cechy u pracowników są również przydatne u pracowników w wielu innych branżach, choć warto zaznaczyć, że nie każdy pracownik ma dostateczne umiejętności radzenia sobie z nim, dlatego tak ważne uświadomienie pracowników na temat stresu, jaki występuje w miejscu pracy, jakie są jego przyczyny, jak sobie z nim radzić oraz jakie są skutki nieodpowiedniego radzenia sobie z nim z psychologicznego punktu widzenia. Nie tylko odpowiednia organizacja pracy jest ważna, ale także umiejętne zarządzanie zasobami ludzkimi, wykorzystując wiedzę z obszaru psychologii, która zajmuje się tymi zagadnieniami związanymi z pracą i zarządzaniem w środowisku pracy. Dodatkowo szkolenia BHP powinny również uwzględnić tematykę związaną ze stresem w pracy, gdyż złe radzenie sobie z nim na wiele negatywnych skutków dla zdrowia psychicznego i fizycznego pracownika, jak i skutków związanych z jakością wykonywanej pracy lub świadczonych usług, gdyż popełnianie błędów przez pracowników jest skutkiem wystąpienia stresu u pracownika w miejscu pracy. Jednym z negatywnych skutków związanych ze stresem jest wypalenie zawodowe, dlatego tak ważna jest profilaktyka i edukacja pracowników w zakresie stresu w miejscu pracy i radzenia sobie z nim, aby przeciwdziałać wystąpieniu wypalenia zawodowego u pracowników. Na temat stresu i sposobu radzenia sobie z nim poświęciłem również dwa osobne wpisy, które pojawiły się na mojej stronie (blogu) [2, 3]. O wypaleniu zawodowym także możesz przeczytać wpis na mojej stronie (blogu) [4].

W tym wpisie nie tylko skupimy się na stresie, jaki występuje w środowisku pracy, jakim jest branża gastronomiczna, ale także na inne branże, gdzie występuje także stres w miejscu pracy, ale również jakie są jego przyczyny i skutki negatywne stresu dla naszego zdrowia, a także podam kilka wskazówek, jak sobie ze stresem poradzić. Podam wiele wskazówek radzenia sobie ze stresem dla pracowników, jak i dla pracodawców. Warto wiedzieć, że nie da się wyeliminować całkowicie stresu z naszego życia, a w szczególności w miejscu pracy. Jest to w ogóle niemożliwe. Za to możemy lepiej sobie radzić z nim, a jeśli czujesz się wyczerpany psychicznie, odczuwasz różne objawy somatyczne i masz poczucie wystąpienia wypalenia zawodowego, warto zająć się tym obszarem naszego życia i udać się po pomoc do specjalisty zdrowia psychicznego. Pieniądze są ważne, ale zdrowie i życie jest najważniejszym darem, jakie możemy otrzymać. Nie warto przepracowywać się kosztem naszego zdrowia i życia.

Jeśli jesteście zainteresowani tematem związanym ze stresem w miejscu pracy, polecam przeczytać 📰 artykuł pt. ,,Czym jest stres?" znajdujący się na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Pracy, a także 🔊 podcast pt. "Jak radzić sobie ze stresem w pracy" - dr Dorota Szczygieł, znajdujący się na kanale Strefa Psyche Uniwersytetu SWPS (YouTube).





Przypisy:

Komentarze

  1. Myślę, że coraz więcej pracodawców zdaje sobie sprawę, że dobre warunki pracy = zadowolony pracownik = lepsze wyniki firmy. Pomału to sobie tak raczkuje, ale wydaje mi się, że idzie to w dobrym kierunku. Mój chłopak pracował 16 lat w gastronomii, pierwsze 5 lat wspomina jako piekło na ziemi. Pozostałe 11 miał pracę, która bywała stresująca, ale nie wykańczała go na szczęście psychicznie. U mnie w pracy brakuje dobrej komunikacji przez co pojawiają się plotki, niedomówienia, frustracje, itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie 🤗

      Dziękuję, że poświęciłaś tak duży czas na odwiedzenie bloga, przeczytanie trzech moich wpisów oraz za podzielenie się z nami Twoimi przemyśleniami na tematy związane z danymi postami.
      Doskonale rozumiem osoby, które odczuwają negatywne skutki związane z pracą w branży gastronomicznej. Sam osobiście doświadczyłem wypalenia zawodowego na wskutek przepracowania się, a także pojawienia się problemów somatycznych i na tle zdrowia psychicznego, co musiałem podjąć nie tylko przerwę w pracy, a także podjąłem różne decyzje związane z przebranżowieniem się i skupieniu się na moim zdrowiu. Ponieważ znam specyfikę pracy w branży gastronomicznej jako osoba z wykształceniem gastronomicznym, poruszam właśnie takie tematy z obszaru psychologii pracy i psychologii w zarządzaniu, aby uświadamiać i edukować, jak ważne jest zadbanie o swoje zdrowie i równowagę między pracą zawodową a odpoczynkiem (work-life balance) oraz jak ważne jest umiejętne radzenie sobie ze stresem, gdyż wiele ludzi ma duży problem ze stresem i radzeniem sobie z nim w sposób prawidłowym, aby nie spowodowało to negatywnych skutków dla zdrowia psychicznego i fizycznego oraz pojawieniu się wypalenia zawodowego. Także jeszcze będę publikował wpisy z obszaru psychologii zarządzania zasobami ludzkimi w obszarze branży gastronomicznej i komunikacji w zespole - z moich obserwacji wynika, że to nadal duży problem, który powoduje chaos w zarządzaniu, a to ma wpływ na funkcjonowanie zakładu żywienia zbiorowego.
      Mam ogromną nadzieję, że w przyszłości poprawią się warunki pracy i pracodawcy zaczną bardziej zwracać uwagę na aspekty związane z warunkami zatrudnienia i środowiskiem pracy. Dziękuję, że podzieliłaś się z nami Twoimi odczuciami związanymi z tą tematyką niniejszego wpisu.

      Pozdrawiam Cię cieplutko 🖐🙂💝💖
      Patryk

      Usuń
    2. Cała przyjemność po mojej stronie, Twoje wpisy są zawsze bardzo wartościowe i interesujące, dlatego chętnie tutaj wracam. Choć ostatnio m.in. Z powodu pracy i nowych obowiązków, oraz innych czynników zewnętrznych nazbieralam sobie zaleglosci blogowych.
      Dziękuję Ci, że podzieliłeś się rąbkiem swojej historii życiowej :)
      Pozdrawiam! 💖

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy tekst. Sama mam spory problem ze stresem i to nie tylko w pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Temat na czasie, który dotyczy praktycznie każdego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj :) kolejny fajny temat poruszyłeś, że tak powiem temat na czasie...Stres w miejscu pracy jest powszechnym problemem w wielu branżach.Przyczynami stresu w pracy mogą być różne czynniki, takie jak brak jasno określonych celów, nadmiar obowiązków, niskie wynagrodzenie, brak wsparcia ze strony przełożonych lub kolegów z pracy, konflikty interpersonalne, praca w niewłaściwych warunkach czy też brak autonomii w wykonywaniu pracy. Ja na szczęście nie mam większego problemu ze stresem w pracy poza jednym aspektem... Nie za dobrze czuje się w języku norweskim. I niemniej jednak, język stanowi dla barierę i źródło stresu, co jest zrozumiałe... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie 🖐🙂

      Dziękuję serdecznie za miłe słowa oraz za podzielenie się z nami Twoimi przemyśleniami związanymi ze stresem w środowisku pracy.
      Bardzo słuszna uwaga co do źródeł stresu w miejscu pracy. Odniosłaś się także do stresu podczas mówienia w języku norweskim, który pojawia się u Ciebie. Widzę, że jest obszar, który sprawia Ci jakąś trudność podczas komunikacji. Warto określić, w jakich sytuacjach ten stres pojawia się i co odczuwasz podczas mówienia w języku norweskim? Czy często pojawia się kontakt z językiem obcym w Twoim życiu, czy sporadycznie? Czy to wymaga z perfekcjonizmu - strachem przed popełnianiem błędów, niezrozumienia, czy zbyt dużym oczekiwaniem wobec siebie?
      Podzielę się wskazówką, która może ułatwi Ci pokonać barierę i stres w mówieniu w języku obcym. Przede wszystkim zwiększ kontakt z językiem obcym, aby on występował codziennie, mów do siebie często w języku obcym, odrzucić perfekcjonizm i mów tak, jak potrafisz.
      N moim blogu w zakładce "moje publikacje" znajdziesz link do mojego artykułu, którego pisałem w ramach współpracy na temat nauki języków obcych z wykorzystaniem wiedzy z obszaru psychologii. Tam także znajdziesz wiele cennych informacji i wskazówek, które mogą pomóc Ci w rozwiązaniu problemów związanych z komunikacją w języku obcym.

      Pozdrawiam Cię cieplutko i przesyłam Tobie 💖 ode mnie 🙂🤲💝
      Patryk

      Usuń
  5. Dziękuję za poruszenie tak ważnego tematu. Ja osobiście niestety czasem przyłapuję się na tym, że stres zjadam słodkimi przekąskami, ale staram się być tego świadoma i np. zamiast po słodkie sięgam po owoce (do pracy zaczełam codziennie noscic banany :D). Przede wszystkim tak jak napisales, warto sie upewnic, czy mamy wpływ na ta stresujaca sytuacje. Neistety w wielu miejscach pracy tak wlasnie wyglada to wszystko, ze pracownicy sa ciagle kontrolowani, wytykane sa najmniejsze bledy, ciezko sie w takiej sytuacji nie stresowac, zwlaszcza, gdy ci zalezy i dajesz z siebie wszystko a mimo wszystko coś się nie uda. Ja staram sie uswiadomic sobie, ze kazdy popelnia bledy, nie jestesmy robotami i trzeba probowac dalej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię z całego serca 🖐🙂

      Dziękuję za podzielenie się z nami Twoimi przemyśleniami i doświadczeniami związanymi ze stresem w pracy. Podzielam Twoje zdanie i przemyślenia na temat związany ze stresem w miejscu pracy. Widzę, że jest to bardzo ważny temat, który również jest dla Ciebie bardzo ważny. Starasz się również radzić sobie w jakiś sposób ze stresem w miejscu pracy, także wprowadzając owoce do swojej diety, które stanowią zdrową przekąskę. To super, że dbasz również o zdrowe odżywianie. Popełnianie błędów to ważny element naszego życia, naszego rozwoju. Dzięki popełnianych błędów, uczymy się na nich.

      Pozdrawiam Cię cieplutko i przesyłam Tobie 🧡 ode mnie 🙂🤲💝
      Patryk

      Usuń
  6. Mnie stres w pracy (nauczyciel) skłonił do wcześniejszej emerytury w 2022 r. I niestety, nawet twoje bardzo mądre spostrzeżenia i rady nie mogłyby mi pomóc, ponieważ tutaj konieczne są rozwiązania systemowe... Mam nadzieję, że moim młodsi koledzy tego doczekają :-)
    Bardzo ciekawe są te wpisy, idę dalej tropem linków. Nie przypuszczałam, że będę z zainteresowaniem przeglądać takie posty, ale u ciebie po prostu "widać", że wiesz, o czym piszesz. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.