Przejdź do głównej zawartości

Systemy technologiczne produkcji potraw w zakładach żywienia zbiorowego, czyli cook-serve, cook-chill oraz cook-freeze

W technologii gastronomicznej wyróżnia się kilka systemów technologicznych produkcji potraw w zakładach gastronomicznych. W tym wpisie omówimy sobie trzy takie systemy technologiczne produkcji potraw tj. cook-serve, cook-chill oraz cook-freeze. O tym, czym one są i jak wyglądają schematy technologiczne tych systemów w produkcji gastronomicznej, dowiecie się z poniższej grafice. Ponieważ produkcja gastronomiczna musi odbywać się z zastosowaniem systemu HACCP, GHP i GMP, dlatego też należy pamiętać o tym, iż w dokumentacji systemu HACCP należy odnotować m.in. temperatury przechowywania potraw w lodówkach, szafach chłodniczych i zamrażarce, a także temperatury potraw serwowanych, czyli wyniki pomiarów temperatury potraw dokonanych za pomocą termometru do żywności. Każde ww. systemy technologiczne produkcji potraw powinny być opracowane podczas wdrażania systemu HACCP w księdze HACCP. Takie czynności powinny być na bieżąco monitorowane i dokumentowane w księdze HACCP.  Nie należy także zapomnieć o dokonaniu wpisów przyjmowanych dostaw żywności, która powinna zawierać informacje o tym, kiedy nastąpiła dostawa towaru i jej nazwę, nazwę dostawcy, temperatura produktu dostarczonego, stan higieniczny środka transportu, w którym była transportowana żywność, a także czy opakowanie żywności i termin ważności żywności jest odpowiednie, informacja o działaniach korygujących i podpis osoby, która dokonała wpisu. To wszystko jest bardzo ważne, dlatego też nie tylko stosowanie zasad bezpieczeństwa i higieny żywności podczas produkcji gastronomicznej jest ważne, ale także nadzór i kontrola nad realizacją systemu HACCP, GMP i GHP oraz regularne szkolenia personelu kuchni w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności, które odpowiadają za czynności związane z produkcją gastronomiczną. O tym, jak wygląda proces produkcji gastronomicznej, czyli proces przyrządzania i serwowania potraw konsumentom pisałem już na mojej stronie [1].





Przypisy:

[1] Technologia gastronomiczna - jak wygląda proces produkcji gastronomicznej (przyrządzania i wydawania potraw konsumentom)?

[2] Urządzenia grzewcze w gastronomii. Zastosowanie i przykładowe urządzenia grzewcze, które używa się w gastronomii.

Komentarze

  1. Czytam z zaciekawieniem, bo niewiele wiem na temat żywienia zbiorowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Unfortunately, catering meals are not generally good.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, I welcome you 🙂🤚

      Thank you very much for visit my blog and for sharing with us your comment and your opinion with regard to technological systems of food production in gastronomy.
      I understand that you have own opinion about it, and I accept that. In my opinion catering meals are good if we follow the rules of food safety. This is basic thing in gastronomy and food-processing plant 🙂

      Best regards and have a nice and wonderful day 🤗🙋‍♂️
      Patrick

      Usuń
    2. Thanks for your understanding and kind reply.

      Have a nice day!

      Usuń
  3. Kolejna garść ciekawych informacji...
    A tak swoją drogą ciekawi mnie jaką temperaturę powinna mieć zupa serwowana w restauracji. Zawsze dostaję mega gorącą i albo muszę czekać aż przestygnie (a dla głodnego człowieka każda minuta to jak kwadrans), albo wychodzę z poparzonym podniebieniem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię ponownie.

      Dziękuję serdecznie za Twój komentarz i za pytanie odnośnie do temperatury serwowanych zup.
      W przypadku zup, serwowane zupy powinny mieć temperaturę +75 st. C.
      Na temat temperatur, jakie powinny posiadać serwowane potrawy i napoje polecam wpis z dnia 31 marca 2022 r., który znajduje się na mojej stronie - 📰 link: https://zywieniezbiorowe-gastronomia.blogspot.com/2022/03/technologia-gastronomiczna-jak-wyglada.html

      Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia 🤗🙋‍♂️
      Patryk

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.