Przejdź do głównej zawartości

Technologia gastronomiczna - jak wygląda proces produkcji gastronomicznej (przyrządzania i wydawania potraw konsumentom)?

Ostatnio opublikowałem dla Was wpis, który dotyczył różnych etapów poszczególnych prac podczas przygotowywania (produkcji gastronomicznej) i wydawania potraw (ekspedycja) w zakładach gastronomicznych [1]. W tym wpisie dość szczegółowo omówiłem każde etapy prac podczas produkcji gastronomicznej oraz wydawania potraw (ekspedycji) w zakładach gastronomicznych. Wracam do tego tematu, gdyż w dzisiejszym wpisie chciałem Wam przedstawić cztery etapy w procesie produkcji gastronomicznej (przyrządzania i wydawania potraw konsumentom finalnym) z punktu widzenia technologii gastronomicznej, a także omówiłem kwestie związane z wymaganymi temperaturami potraw i napoi, które powinny posiadać podczas serwowania konsumentom potraw i napoi w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego, jak i zamkniętego (w ekspedycji), zgodnie z zasadami systemu HACCP. Warto także zaznaczyć, iż w trakcie wdrażania systemu HACCP w zakładzie żywienia zbiorowego, również musimy opracować w księdze HACCP również procesy technologiczne w produkcji gastronomicznej dla różnych grup potraw, które będą serwowane i przyrządzane w danym zakładzie gastronomicznym w formie diagramu. Taki diagram zaczyna się, począwszy od przyjęcia towaru aż do konsumpcji potraw przez konsumenta finalnego. Takie schematy procesów technologicznych dla różnych grup potraw, które będą podawane i przyrządzane w zakładzie żywienia zbiorowego, gdzie wdraża się system HACCP, są wykonywane w czwartym etapie wdrażania systemu HACCP przez zespół ds. HACCP, który właśnie musi być powołany m.in. do wdrożenia tego systemu HACCP w danym zakładzie żywienia zbiorowego typu otwartego lub zamkniętego - powołanie zespołu ds. HACCP jest drugim etapem wdrażania tego systemu HACCP na podst. wydanego zarządzenia o powołaniu zespołu ds. HACCP (do księgi HACCP). O tym jednak zamierzam napisać w osobnym wpisie.


Przypisy:

[1] Etapy poszczególnych prac podczas przygotowywania i wydawania potraw w zakładach żywienia zbiorowego

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.