Urządzenia grzewcze w gastronomii. Zastosowanie i przykładowe urządzenia grzewcze, które używa się w gastronomii
Wiele potraw serwowanych konsumentom w zakładach żywienia zbiorowego muszą być serwowanie na gorąco. W systemie HACCP są wymagania co do serwowanych potraw, które muszą posiadać odpowiednią temperaturę, o czym pisałem już we wpisie na temat procesu produkcji gastronomicznej [1]. Zakłady żywienia zbiorowego typu otwartego, jak i zamkniętego (zakłady gastronomiczne) są wyposażone we wszelakie rodzaje urządzeń grzewczych, które są używanie w produkcji gastronomicznej (podczas przyrządzania potraw), a w szczególności podczas serwowania konsumentom finalnym potraw (ekspedycja). W działach ekspedycyjnych także używa się różnego rodzaju urządzeń podgrzewczych, chociażby gastronomicznych witryn grzewczych, które podgrzewają wcześniej przyrządzone potrawy, aby zachowały odpowiednią temperaturę dań na gorąco. Podczas przyrządzania potraw należy pamiętać o przeprowadzeniu kontroli temperatur naszych potraw, które serwujemy oraz udokumentować przeprowadzoną kontrolę w karcie kontroli temperatury potraw (do księgi HACCP). Wszystkiego na temat zastosowań urządzeń grzewczych i ich rodzajach dowiecie się w poniższej grafice. Na temat niektórych z poniżej wymienionych urządzeń była już mowa we wpisie nt. urządzeń gastronomicznych do przeprowadzenia obróbki cieplnej (termicznej) potraw [2].
Przypisy:

Komentarze
Prześlij komentarz
Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!