Przejdź do głównej zawartości

Urządzenia grzewcze w gastronomii. Zastosowanie i przykładowe urządzenia grzewcze, które używa się w gastronomii

Wiele potraw serwowanych konsumentom w zakładach żywienia zbiorowego muszą być serwowanie na gorąco. W systemie HACCP są wymagania co do serwowanych potraw, które muszą posiadać odpowiednią temperaturę, o czym pisałem już we wpisie na temat procesu produkcji gastronomicznej [1]. Zakłady żywienia zbiorowego typu otwartego, jak i zamkniętego (zakłady gastronomiczne) są wyposażone we wszelakie rodzaje urządzeń grzewczych, które są używanie w produkcji gastronomicznej (podczas przyrządzania potraw), a w szczególności podczas serwowania konsumentom finalnym potraw (ekspedycja). W działach ekspedycyjnych także używa się różnego rodzaju urządzeń podgrzewczych, chociażby gastronomicznych witryn grzewczych, które podgrzewają wcześniej przyrządzone potrawy, aby zachowały odpowiednią temperaturę dań na gorąco. Podczas przyrządzania potraw należy pamiętać o przeprowadzeniu kontroli temperatur naszych potraw, które serwujemy oraz udokumentować przeprowadzoną kontrolę w karcie kontroli temperatury potraw (do księgi HACCP). Wszystkiego na temat zastosowań urządzeń grzewczych i ich rodzajach dowiecie się w poniższej grafice. Na temat niektórych z poniżej wymienionych urządzeń była już mowa we wpisie nt. urządzeń gastronomicznych do przeprowadzenia obróbki cieplnej (termicznej) potraw [2].


Przypisy:

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.