Urządzenia grzewcze w gastronomii. Zastosowanie i przykładowe urządzenia grzewcze, które używa się w gastronomii
Wiele potraw serwowanych konsumentom w zakładach żywienia zbiorowego muszą być serwowanie na gorąco. W systemie HACCP są wymagania co do serwowanych potraw, które muszą posiadać odpowiednią temperaturę, o czym pisałem już we wpisie na temat procesu produkcji gastronomicznej [1]. Zakłady żywienia zbiorowego typu otwartego, jak i zamkniętego (zakłady gastronomiczne) są wyposażone we wszelakie rodzaje urządzeń grzewczych, które są używanie w produkcji gastronomicznej (podczas przyrządzania potraw), a w szczególności podczas serwowania konsumentom finalnym potraw (ekspedycja). W działach ekspedycyjnych także używa się różnego rodzaju urządzeń podgrzewczych, chociażby gastronomicznych witryn grzewczych, które podgrzewają wcześniej przyrządzone potrawy, aby zachowały odpowiednią temperaturę dań na gorąco. Podczas przyrządzania potraw należy pamiętać o przeprowadzeniu kontroli temperatur naszych potraw, które serwujemy oraz udokumentować przeprowadzoną kontrolę w karcie kontroli temperatury potraw (do księgi HACCP). Wszystkiego na temat zastosowań urządzeń grzewczych i ich rodzajach dowiecie się w poniższej grafice. Na temat niektórych z poniżej wymienionych urządzeń była już mowa we wpisie nt. urządzeń gastronomicznych do przeprowadzenia obróbki cieplnej (termicznej) potraw [2].
Przypisy:
Komentarze
Prześlij komentarz