Co to są za potrawy tj. awgolemono, appelbol, khir, crema catalana oraz fondue i z jakiej kuchni one pochodzą?
W kulinariach wyróżnia się bardzo wiele różnych dość interesujących potraw z różnych kuchni narodowych i regionalnych. Wiele nazw potraw jest bardzo interesujących. Nie wszystkie są dla nas znane, dlatego też prócz cyklów wpisów o tematyce związanej z terminologią kulinarną, dla Was także będę przygotowywał różne wpisy związane z wyjaśnieniem nazw potraw pochodzących z różnych kuchni narodowych lub regionalnych. Nie tylko będę Wam wyjaśniał nazwy potraw, czy też deserów, ale także nazwy sosów, napojów oraz produktów żywnościowych z różnych części świata. W tym wpisie dowiecie się, co to za potrawy tj. awgolemono, khir i fondue oraz desery tj. appelbol i crema catalana, oraz z jakich kuchni one pochodzą. Wyjaśnienie tych nazw znajdziecie w poniższej grafice.
Super, może dorzuć czasem jakiś przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie,
UsuńDziękuję serdecznie za pozostawiony komentarz pod moim wpisem oraz za propozycję opublikowania przepisu kulinarnego. W przyszłości z pewnością opublikuję jakiś przepis na danie z jakiejś kuchni narodowej lub regionalnej. Tak się składa, że mam w planie 2 wpisy do opublikowania, w którym podam przepisy kulinarne, w tym jeden przepis na oryginalny kotlet de volaille. A zatem zapraszam Cię do ponownych odwiedzin. Mam nadzieję, że nowe przepisy kulinarne z pewnością zainspirują Cię do zrobienia proponowanych przeze mnie potraw.
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia 😘🤗
Patryk
Znam tylko tę ostatnią :) Ciekawy wpis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam fondue :)
OdpowiedzUsuń