Przejdź do głównej zawartości

Alergeny w żywności. Czym są alergeny i czym jest alergia pokarmowa? Jakie wyróżnia się alergeny w żywności oraz aspekty prawne związane z informowaniem konsumentów nt. występowania alergenów w żywności.

W organizacji usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego bardzo przykłada się uwagę informowania konsumentów nt. występowania różnych alergenów w żywności. To wynika z obowiązującego prawa żywnościowego, które nakłada obowiązek informowania konsumentów o różnych występujących alergenach w produktach żywnościowych. Taką informację prezentuje się na etykietach produktów żywnościowych. W przypadku zakładów żywienia zbiorowego taką informację prezentuje się w kartach dań bądź jadłospisach o występujących alergenach w potrawach lub produktach użytych do przyrządzenia potraw, które mogą wywołać alergie pokarmowe lub nietolerancje pokarmowe. 
Wiele osób cierpi na różne alergie pokarmowe lub nietolerancje pokarmowe.  U 4-8% dzieci i 2-4% dorosłych występuje alergia pokarmowa [na podst. artykułu pt. ,,Alergia pokarmowa" autorstwa dr med. M. Świerczyńskiej-Krępa opublikowanego na mp.pl]Osoby cierpiące na alergię pokarmową lub nietolerancję pokarmową muszą przestrzegać diety eliminacyjnej, w której eliminuje się produkty spożywcze, które zawierają alergeny i są przyczyną wystąpienia u tych osób alergii pokarmowych lub nietolerancji pokarmowych. W przypadku żywienia zbiorowego także układa się jadłospisy dostosowane do osób, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą spożywać potraw lub produktów, które wywołują alergię pokarmową lub nietolerancję pokarmową. Z tego powodu dość istotne jest właśnie informowanie konsumentów o występujących alergenach w potrawach, czy w produktach żywnościowych, a ich nieodpowiednie oznakowanie może przyczynić się do wystąpienia różnych objawów związanych ze spożyciem produktów żywnościowych lub potraw u osób, które cierpią na jakąś alergię pokarmową lub nietolerancję pokarmową, dlatego też prawo żywnościowe reguluje kwestie z tym związane, o czym będzie właśnie mowa w tym wpisie. 
W niniejszym wpisie omówimy sobie, czym są alergeny i czym jest alergia pokarmowa. Także omówimy sobie o przepisach prawa żywnościowego, które reguluje kwestie związane z informowaniem konsumentów o występujących alergenach w żywności, a także jakie alergeny i produkty spożywcze, które powodują alergię pokarmową lub nietolerancję pokarmową są ujęte w przepisach prawa żywnościowego. 
We wczesnym wspomnianym artykule dowiecie się także wiele dość ważnych informacji odnośnie do alergii pokarmowej. 






Przypisy:

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.