Przejdź do głównej zawartości

Co to za holenderskie desery tj. appelflap, appelbeignet, moorkop, oliebol i eierkoek? Desery kuchni holenderskiej.

Kuchnia holenderska słynie nie tylko z wielu ciekawych potraw, ale także z deserów, dlatego też w niniejszym wpisie dowiecie się o kilku dość interesujących deserach kuchni holenderskiej, które są serwowanie nie tylko w cukierniach, ale także w zakładach gastronomicznych. Do takich przykładowych deserów kuchni holenderskiej zalicza się m.in. appelflap, appelbeignet, moorkop, oliebol i eierkoek. W poniższej grafice wyjaśniłem, czym są te dość interesujące desery holenderskie. Innym, również dość interesującym deserem holenderskim z dodatkiem jabłka, jest appelbol. O tym deserze już wspomniałem we wpisie, w którym wyjaśniłem różne nazwy potraw [1].


Linki:

Komentarze

  1. Nie znam holenderskich słodyczy, ale nazwy mają bardzo oryginalne :) z wizyty w Holandii pamiętam tylko wafle z miodem i karmelem :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.