Przejdź do głównej zawartości

Przepis kulinarny na Kaiserschmarren (omlet cesarski)

Jedną z dość moim zdaniem interesujących i przepysznych dań kuchni austriackiej jest danie, które nazywa się po niemiecku Kaiserschmarrn (również Kaiserschmarren; omlet cesarski). Jest to deser kuchni austriackiej (Süßspeise der österreichische Küche) w formie omletu biszkoptowego, który na patelni rozdrabnia się oraz serwuje się m.in. z musem jabłkowym (po niem. Apfelmus). Ten deser także jest popularny w Niemczech. Co dość interesujące jest to, że to danie jest zarejestrowane w Austrii na liście austriackich potraw tradycyjnych przez Austriackie Federalne Ministerstwo Rolnictwa, Regionów i Turystki (po niem. Register der Traditionellen Lebensmittel des österreichischen Bundesministerium für Landwirtschaft, Regionen und Tourismus (BMLRT)).
Przepisów na niemieckojęzycznych stronach kulinarnych jest dużo, dlatego też podałem Wam dość popularny.
Mam nadzieję, że zachęcę Was do wypróbowania tego omletu. Również warto w restauracjach serwować konsumentom dość ciekawe dania kuchni niemieckiej lub austriackiej.
Guten Appetit! 

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Podsumowanie bieżącego roku – jak zrobić to w sposób efektywny? Psychologia.