Przejdź do głównej zawartości

Technologia gastronomiczna - zupy. Czym jest zupa, w jaki sposób przyrządza się zupy i sposób serwowania zup.

Zupy to jedno z ulubionych potraw, które są bardzo smaczne. W zakładach żywienia zbiorowego przyrządza się wiele różnych zup, które często serwuje się z różnymi dodatkami. W tym wpisie omówię nie tylko zupy pod względem kulinarnym, ale również omówię, jak należy je przyrządzać.

Zupy królują na naszych stołach. Głównie jemy m.in. rosół, zupę ogórkową, pomidorową, grochową, czy też grzybową. W zakładach żywienia zbiorowego przygotowuje się różne zupy, gdzie każde z nich podaje się w różnych talerzach. Zupy już pojawiły się dość dawno, gdzie nawet kuchnia staropolska słynęła z różnych przepisów na pyszne zupy np. na staropolski barszcz czerwony. W tym wpisie dowiecie się, czym są zupy, jakie są przykładowe rodzaje zup w niektórych kuchniach narodowych, jaki jest podział kulinarny zup, ale również na temat tego, w jaki sposób przygotowujemy oraz z jakimi dodatkami podajemy zupy w zakładach żywienia zbiorowego. Również będzie mowa o wartości odżywczej i energetycznej zup. Na mojej stronie znajdziecie wiele różnych przepisów na zupy, choć pojawi się także osobny wpis na temat technik sporządzania zup oraz sposób serwowania zup w różnych naczyniach stołowych. Ten wpis będzie to kompendium wiedzy nt. zup z punktu widzenia kulinarnego i z punktu widzenia technologii gastronomicznej.





Komentarze

  1. Ciekawy tekst. A ja aż nabrałam apetytu na domowy rosołek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe informacje :) niby wszyscy wiemy co to jest zupa, ale Twoje podejście jest zupełnie inne :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobić dobrą zupę to jednak nie taka prosta sprawa... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałem Tobie podziękować za dodanie Twojego komentarza i za podzielenie się z nami Twoimi przemyśleniami nt. zup. Wg mojego zdania, nie należy z góry zakładać, że coś jest dla nas trudne, bo z uwierzymy w to i będziemy się frustrować tym, że przyrządzenie tej zupy jest zbyt trudne, bo tak sobie założyliśmy wcześniej. Nie tylko dotyczy to kulinariów, ale w ogóle w różnych dziedzinach naszego życia. Jeśli powiemy dzieciom, że np. matematyka jest trudna, dzieci w to uwierzą i będą mieć z tym trudności, bo nie wierzą, że uda im się to nauczyć. Nie wierzą w swoje możliwości.
      Każdy ma różne zdolności kulinarne. Jedni większe, jedni mniejsze. Najważniejsze jest to, by uwierzyć w siebie, że uda nam się to zrobić. Nie ma najlepszych na świecie zup. Każdy robi tak, jak potrafi i każda zupa będzie dobra i to jest w tym najlepsze. I to też będzie danie wyjątkowe i również smaczne. Nawet jeśli osoba początkująca zrobi coś nie tak np. rozgotuje makaron. To jest lepsze, niż nie próbowanie. Im wiele razy będziemy próbować, za którymś razem nam się uda. Tylko trzeba w to uwierzyć. Chciałem podzielić się z Wami moimi przemyśleniami na ten temat, gdyż chciałbym, aby szczególnie osoby początkujące w kulinariach, które także mogą odwiedzać moją stronę, nie zakładali z góry, że coś jest trudne i nie jest prostą sprawą, bo w to uwierzą z dużym przekonaniem o tym. Tutaj podzieliłem się z Wami akurat wiedzą z dziedziny psychologii, gdyż uważam, że akurat w tym przypadku ta wiedza wg mojego zdania jest bardzo ważna😀

      Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego i pozytywnego dnia 🤗😘🙋‍♂️
      Patryk

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.