Przejdź do głównej zawartości

Zastosowanie owoców w kulinariach. Technologia gastronomiczna.

Owoce to kolejna grupa produktów żywnościowych nie tylko o dużej wartości odżywczej, ale także o dużym zastosowaniu kulinarnym. Na temat wartości odżywczej i energetycznej owoców był już opublikowany wpis na mojej stronie [1]. Nie tylko do przyrządzenia potraw możemy użyć owoców, ale także do wszelakich deserów, szczególnie do ciast i różnych napojów. Owoce są bardzo często używane w produkcji gastronomicznej, podobnie jak warzywa, o czym była już mowa nt. zastosowania warzyw w kulinariach [2]. W niniejszym wpisie podam nie tylko zastosowanie kulinarne warzyw w produkcji gastronomicznej, ale także podam kilka przykładowych przepisów kulinarnych z wykorzystaniem przykładowych owoców. Także na mojej stronie możecie znaleźć inne przepisy na różne potrawy, desery, czy też napoje z wykorzystaniem wielu owoców.




Przypisy:

[1] Owoce. Wszystko na temat owoców z punktu widzenia towaroznawczego i nauk o żywności i żywieniu człowieka.

[2] Zastosowanie warzyw w kulinariach. Technologia gastronomiczna.

Komentarze

  1. Z owocami wszystko smakuje lepiej :) latem bardzo lubię owsiankę z owocami i kremowe zupy owocowe :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owoce to fajny dodatek. Zwłaszcza w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.