Owoce to kolejna grupa produktów żywnościowych nie tylko o dużej wartości odżywczej, ale także o dużym zastosowaniu kulinarnym. Na temat wartości odżywczej i energetycznej owoców był już opublikowany wpis na mojej stronie [1]. Nie tylko do przyrządzenia potraw możemy użyć owoców, ale także do wszelakich deserów, szczególnie do ciast i różnych napojów. Owoce są bardzo często używane w produkcji gastronomicznej, podobnie jak warzywa, o czym była już mowa nt. zastosowania warzyw w kulinariach [2]. W niniejszym wpisie podam nie tylko zastosowanie kulinarne warzyw w produkcji gastronomicznej, ale także podam kilka przykładowych przepisów kulinarnych z wykorzystaniem przykładowych owoców. Także na mojej stronie możecie znaleźć inne przepisy na różne potrawy, desery, czy też napoje z wykorzystaniem wielu owoców.
Przypisy:
[2] Zastosowanie warzyw w kulinariach. Technologia gastronomiczna.
Z owocami wszystko smakuje lepiej :) latem bardzo lubię owsiankę z owocami i kremowe zupy owocowe :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńOwoce to fajny dodatek. Zwłaszcza w sezonie :)
OdpowiedzUsuń