Przejdź do głównej zawartości

Zastosowanie warzyw w kulinariach. Technologia gastronomiczna.

Jak wiemy, iż warzywa mają ogromną wartość odżywczą, o czym była już mowa we wpisie nt. warzyw i wartości odżywczej warzyw z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka [1]. Warzywa także mają ogromne zastosowanie w kulinariach i o tym będzie właśnie mowa w tym wpisie z dziedziny technologii gastronomicznej. W produkcji gastronomicznej używa się przeróżnych warzyw, z których przyrządza się wiele różnych potraw. W tym wpisie chciałbym omówić nie tylko przykładowe zastosowania kulinarne warzyw z punktu widzenia technologii gastronomicznej, ale również podałem cztery wybrane warzywa, które można zastosować w kulinariach do przyrządzenia określonej potrawy, podając przepis kulinarny na przyrządzenie takiej potrawy na bazie tego warzywa. Na mojej stronie także znajdziecie wiele różnych przepisów kulinarnych na bazie różnych warzyw. Na temat obróbki cieplnej warzyw będzie osobny wpis, gdzie podpowiem, w jaki sposób możemy poddać obróbce cieplnej warzywa, a także podam kilka porad kulinarnych związanych z przyrządzaniem warzyw.




Linki:

[1] Warzywa. Wszystko na temat warzyw z punktu widzenia towaroznawczego oraz nauk o żywności i żywieniu człowieka

Komentarze

  1. Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez warzyw, latem bardzo lubię zupę ze świeżych pomidorów, mizerię też robię najczęściej z jogurtem greckim :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.