Pomarańcza. Do jakiej grupy owoców zaliczamy pomarańcze w towaroznawstwie żywności? Wartość odżywcza i energetyczna pomarańczy.
Jednym z dość znanych nam owoców cytrusowych są pomarańcze. Nie tylko zawierają przeróżnych składników pokarmowych, ale również mają ogromne zastosowanie kulinarne. Można przyrządzić dania z dodatkiem tego owocu np. pieczoną kaczkę z pomarańczami, naleśniki z sosem pomarańczowym, łosoś pieczony z dodatkiem pomarańczy. Także możemy przyrządzić z pomarańczy sok, sos winegret z dodatkiem soku z pomarańczy, mus pomarańczowy, dżem, konfiturę, czy również różne desery, które przyrządza się na bazie pomarańczy. Pomarańcze mają też duże zastosowanie w cukiernictwie. Wiele potraw wymaga dekorowania (garnirowanie), dlatego też pomarańcze także używa się w dekorowaniu (garnirowaniu) potraw, czy też drinków. Tak jak na wstępie napisałem, iż pomarańcze są źródłem wielu składników pokarmowych, o czym będzie mowa w poniższej grafice, w której dowiecie się nie tylko o tym, jaką wartość odżywczą i energetyczną mają pomarańcze, ale także dowiecie się nt. pomarańczy z towaroznawczego punktu widzenia.
Są bardzo wszechstronne - to fakt. I pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszny owoc :) w Meksyku widziałam różne odmiany, bardzo często specjalne pomarańcze na sok :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń