Przejdź do głównej zawartości

Co to są za potrawy tj. awgolemono, appelbol, khir, crema catalana oraz fondue i z jakiej kuchni one pochodzą?

W kulinariach wyróżnia się bardzo wiele różnych dość interesujących potraw z różnych kuchni narodowych i regionalnych. Wiele nazw potraw jest bardzo interesujących. Nie wszystkie są dla nas znane, dlatego też prócz cyklów wpisów o tematyce związanej z terminologią kulinarną, dla Was także będę przygotowywał różne wpisy związane z wyjaśnieniem nazw potraw pochodzących z różnych kuchni narodowych lub regionalnych. Nie tylko będę Wam wyjaśniał nazwy potraw, czy też deserów, ale także nazwy sosów, napojów oraz produktów żywnościowych z różnych części świata. W tym wpisie dowiecie się, co to za potrawy tj. awgolemono, khir i fondue oraz desery tj. appelbol i crema catalana, oraz z jakich kuchni one pochodzą. Wyjaśnienie tych nazw znajdziecie w poniższej grafice. 

Komentarze

  1. Super, może dorzuć czasem jakiś przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie,

      Dziękuję serdecznie za pozostawiony komentarz pod moim wpisem oraz za propozycję opublikowania przepisu kulinarnego. W przyszłości z pewnością opublikuję jakiś przepis na danie z jakiejś kuchni narodowej lub regionalnej. Tak się składa, że mam w planie 2 wpisy do opublikowania, w którym podam przepisy kulinarne, w tym jeden przepis na oryginalny kotlet de volaille. A zatem zapraszam Cię do ponownych odwiedzin. Mam nadzieję, że nowe przepisy kulinarne z pewnością zainspirują Cię do zrobienia proponowanych przeze mnie potraw.

      Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia 😘🤗
      Patryk

      Usuń
  2. Znam tylko tę ostatnią :) Ciekawy wpis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.