Przejdź do głównej zawartości

Składniki pokarmowe zawarte w żywności

Składniki pokarmowe, które są zawarte w naszej żywności, odgrywają dość ważną rolę w naszym organizmie. W naszym żywieniu prócz białka również ważne są węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Również nie można zapomnieć o wodzie, która także jest dość ważna w naszym żywieniu. Te składniki pokarmowe są niezbędne w naszym żywieniu, dlatego też układając jadłospis dla określonej grupy konsumentów w przypadku świadczenia usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, nasz jadłospis musi być ułożony w taki sposób, by spełniał normy żywienia. Niestety, często słyszę, szczególnie w opinii publicznej, jak ludzie krytykują naszą żywność, bo zawiera straszną dla nas "chemię". Żywność zawiera chemię, bo m.in. składniki pokarmowe, które zawiera nasza żywność to nic innego, jak chemia, a bez tej chemii (dot. składników pokarmowych odżywczych) nasz organizm nie funkcjonowałby prawidłowo. Np. węglowodany są zbudowane z pierwiastków chemicznych tj. tlenu (O), wodoru (H) i węgla (C). Piszę o tym, gdyż nieświadomie powielamy twierdzenie o szkodliwości chemii w żywności, kiedy bez składników pokarmowych nasz organizm nie funkcjonowałby prawidłowo. Poniżej przedstawię Państwu grafikę, która przedstawia podział składników pokarmowych zawartych w naszej żywności.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.