Jajka. Dlaczego warto włączyć ten produkt spożywczy do naszej diety? Jajka a wpływ na poziom cholesterolu.
Druga część mojego wpisu na temat jajek będzie dotyczyć spożywania jajek a wpływ na podwyższenie cholesterolu. Ciągle możemy usłyszeć, że spożywanie jajek na wpływ bardzo duży na podwyższenie cholesterolu, szczególnie LDL oraz przyczynienia się do chorób sercowo-naczyniowych. To twierdzenie nie ma potwierdzenia obecnie w nauce o żywieniu człowieka, dlatego też wyjaśniłem w poniższej grafice, co jest przyczyną podwyższenia cholesterolu, szczególnie LDL oraz pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych. W nawiasie podałem źródła, które potwierdzają, iż obecne badania nie potwierdzają tej wyżej podanej teorii, a także są rekomendacją do przeczytania, aby bardziej dowiedzieć się szerzej na ten temat. Także napisałem w grafice, dlaczego warto włączyć ten produkt spożywczy do naszej diety. O wartości odżywczej jajek możecie przeczytać wpis na mojej stronie, który pojawił się dnia 13.04.2022 r. [1].
I to są informacje, które bardzo mnie cieszą, bo uwielbiam jajka :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń