Przejdź do głównej zawartości

Jajka. Wszystko na temat jajka z punktu widzenia towaroznawczego, nauk o żywności i żywieniu człowieka.

Jednym z dość popularnych produktów spożywczych, które pojawiają się na stole Wielkanocnym, są jajka. Nie tylko serwujemy gotowane jajka (po poddaniu obróbce cieplej), ale również przyrządzamy z nich wiele potraw. Także jest dodatkiem do zupy np. żurku, ale również jajka to główny składnik wielu wyrobów cukierniczych. Postanowiłem opublikować dla Was trzy części wpisów na temat jajek.

W pierwszej części dowiecie się m.in.:
- czym jest jajko wg definicji określonej w prawie żywnościowym oraz do jakiej grupy produktów żywnościowych zaliczamy jajka w towaroznawstwie żywności?
- jakie przepisy prawa żywnościowego regulują kwestię oznakowania jajek?
- budowa jajka
- sposób oznakowana i klasyfikowania jajek w oparciu o prawo żywnościowe
- jaką wartość odżywczą i energetyczną mają jajka z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka?

Na mojej stronie pojawi się druga część wpisu na temat jajek. Dowiecie się, co mówią obecnie badana naukowe na temat spożywania jajek a wpływu na cholesterol.




Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.