Jajka. Wszystko na temat jajka z punktu widzenia towaroznawczego, nauk o żywności i żywieniu człowieka.
Jednym z dość popularnych produktów spożywczych, które pojawiają się na stole Wielkanocnym, są jajka. Nie tylko serwujemy gotowane jajka (po poddaniu obróbce cieplej), ale również przyrządzamy z nich wiele potraw. Także jest dodatkiem do zupy np. żurku, ale również jajka to główny składnik wielu wyrobów cukierniczych. Postanowiłem opublikować dla Was trzy części wpisów na temat jajek.
W pierwszej części dowiecie się m.in.:
- czym jest jajko wg definicji określonej w prawie żywnościowym oraz do jakiej grupy produktów żywnościowych zaliczamy jajka w towaroznawstwie żywności?
- jakie przepisy prawa żywnościowego regulują kwestię oznakowania jajek?
- budowa jajka
- sposób oznakowana i klasyfikowania jajek w oparciu o prawo żywnościowe
- jaką wartość odżywczą i energetyczną mają jajka z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka?
Na mojej stronie pojawi się druga część wpisu na temat jajek. Dowiecie się, co mówią obecnie badana naukowe na temat spożywania jajek a wpływu na cholesterol.
Komentarze
Prześlij komentarz