Przejdź do głównej zawartości

Cukinia (kabaczek). Do jakiej grupy warzyw zaliczamy cukinię? Wartość odżywcza i energetyczna cukinii z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka.

W tym wpisie omówimy kolejne warzywo, jakim jest cukinia. Ma także wszechstronne zastosowanie kulinarne. Na mojej stronie także pokazałem Wam przykładowe zastosowanie kulinarne tego warzywa. Na mojej stronie także można znaleźć przepisy kulinarne na kotleciki z cukinii oraz kotlety z cukinii panierowane w jajku i bułce tartej [1].

Cukinia prócz tego, że ma ogromne zastosowanie kulinarne, także ma ogromną wartość odżywczą, o czym jest mowa w poniższej grafice (będzie mowa o składzie chemicznym cukinii). Także w poniższej grafice dowiecie się na temat wartości energetycznej tego warzywa. O tym będzie właśnie mowa w niniejszym wpisie. Także dowiecie się, do jakiej grupy warzyw zaliczamy cukinię w towaroznawstwie żywności, a także jakie są przykładowe odmiany tego warzywa.



Linki:

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.