Przejdź do głównej zawartości

Zasady układania jadłospisów w przypadku planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego

Dzisiejszym tematem niniejszego postu jest planowanie jadłospisu. Przedstawię Państwu dość istotne zasady, które powinny być wzięte pod uwagę podczas planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, gdyż w takich zakładach żywienia zbiorowego, gdzie świadczymy usługi żywieniowe, posiłki muszą nie tylko być smaczne dla konsumenta, ale również powinny dostarczać przeróżne składniki pokarmowe, które odgrywają ważną rolę w naszej diecie. Ponadto serwowane posiłki powinny być przyrządzane zgodnie z zasadami GHP, GMP oraz zgodnie z wdrożonym systemem HACCP ze względu na zapewnienie bezpieczeństwa żywności i żywienia.

Ze względu na to, iż tych zasad jest dość dużo, niniejszą grafikę podzieliłem na 2 części, gdzie w niej przedstawiłem dość istotne zasady planowania jadłospisów, więc warto jest zapamiętać i zastosować je w praktyce. Pamiętajmy również o tym, iż ułożony jadłospis można ocenić na różne sposoby pod względem żywieniowym. O tym również będzie mowa w osobnym poście. W kolejnych postach również podam zasady planowania poszczególnych posiłków w jadłospisie.


Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.