Produkty mleczne fermentowane - do której grupy produktów spożywczych zaliczamy produkty mleczne fermentowane? Rodzaje produktów mlecznych fermentowanych oraz ich wartość energetyczna i odżywcza.
Postanowiłem opublikować dla Państwa kolejny wpis, który będzie związany z towaroznawstwem żywności, żywieniem człowieka i żywieniem zbiorowym. W tym wpisie omówię produkty mleczne fermentowane z punktu widzenia towaroznawczego (rodzaje produktów mlecznych fermentowanych oraz klasyfikacja towaroznawcza produktów mlecznych fermentowanych) oraz z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka (wartość odżywcza i energetyczna produktów mlecznych fermentowanych). Także napisałem kilka ważnych słów na temat serwowania potraw na bazie produktów mlecznych fermentowanych w zakładach żywienia zbiorowego, w szczególności typu zamkniętego.
Produkty mleczne fermentowane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Nie ulega wątpliwości, iż w naszej diecie nie tylko powinny pojawić się produkty zbożowe, warzywa, czy też owoce, ale także produkty mleczne fermentowane. One nie tylko dostarczają różnych składników pokarmowych, szczególnie witamin i składników mineralnych, ale również są źródłem bakterii probiotycznych, które poprawiają florę bakteryjną naszych jelit. Produkty mleczne fermentowane są wykorzystywane do przyrządzenia różnych potraw, niemniej jednak o zastosowaniu kulinarnym tej grupy produktów żywnościowych opublikuję osobny wpis. Czym są zatem produkty mleczne fermentowane? Jaką wartość odżywczą i energetyczną mają produkty mleczne fermentowane? Jakie są zalecenia żywieniowe odnośnie do spożywania tej grupy produktów żywnościowych? O tym wszystkim dowiecie się z poniższych grafik.
Najbardziej lubię latem kwaśne mleko.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście mnie też maślanka czy kefir najlepiej smakuje latem :)
OdpowiedzUsuń