Przejdź do głównej zawartości

Produkty mleczne fermentowane - do której grupy produktów spożywczych zaliczamy produkty mleczne fermentowane? Rodzaje produktów mlecznych fermentowanych oraz ich wartość energetyczna i odżywcza.

Postanowiłem opublikować dla Państwa kolejny wpis, który będzie związany z towaroznawstwem żywności, żywieniem człowieka i żywieniem zbiorowym. W tym wpisie omówię produkty mleczne fermentowane z punktu widzenia towaroznawczego (rodzaje produktów mlecznych fermentowanych oraz klasyfikacja towaroznawcza produktów mlecznych fermentowanych) oraz z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka (wartość odżywcza i energetyczna produktów mlecznych fermentowanych). Także napisałem kilka ważnych słów na temat serwowania potraw na bazie produktów mlecznych fermentowanych w zakładach żywienia zbiorowego, w szczególności typu zamkniętego.

Produkty mleczne fermentowane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Nie ulega wątpliwości, iż w naszej diecie nie tylko powinny pojawić się produkty zbożowe, warzywa, czy też owoce, ale także produkty mleczne fermentowane. One nie tylko dostarczają różnych składników pokarmowych, szczególnie witamin i składników mineralnych, ale również są źródłem bakterii probiotycznych, które poprawiają florę bakteryjną naszych jelit. Produkty mleczne fermentowane są wykorzystywane do przyrządzenia różnych potraw, niemniej jednak o zastosowaniu kulinarnym tej grupy produktów żywnościowych opublikuję osobny wpis. Czym są zatem produkty mleczne fermentowane? Jaką wartość odżywczą i energetyczną mają produkty mleczne fermentowane? Jakie są zalecenia żywieniowe odnośnie do spożywania tej grupy produktów żywnościowych? O tym wszystkim dowiecie się z poniższych grafik.



Komentarze

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.