Grzyby. Czym są grzyby z punktu widzenia biologicznego oraz jaką wartość odżywczą i energetyczną mają grzyby? Jakie zastosowanie kulinarne mają grzyby?
Temat grzybów jest nie tylko dosyć interesujący, ale także bardzo obszerny, począwszy od budowy grzyba i rodzajów grzybów aż po wykorzystywaniu grzybów w kulinariach. O tym będzie właśnie temat tego wpisu, gdzie omówię, czym są grzyby, jakie wyróżniamy rodzaje grzybów, jaką wartość energetyczną mają grzyby oraz jakie zastosowanie kulinarne mają grzyby. Także dowiecie się, co mówią przepisy prawa żywnościowego w aspekcie dopuszczenia grzybów do sprzedaży, jak i produkcji gastronomicznej, a także jakie zasady należy pamiętać, aby uniknąć zatrucia pokarmowego grzybami. Artykuł ten szczególnie polecam uczniom szkoły gastronomicznej, ale również osobom, którzy są zainteresowani gastronomią.
Jak Państwo wiecie, iż grzyby mają duże znaczenie w kulinariach. Możemy z grzybów przyrządzić wiele smacznych i ciekawych dań. Restauratorzy często oferują nam różne dania z grzybami. Należy jednak pamiętać o tym, iż nie każdy może jeść grzybów z przyczyn zdrowotnych, gdyż one są dość ciężkostrawne, dlatego też w niniejszym wpisie omówiłem krótko na temat przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania grzybów. Częstym problemem są zatrucia grzybami, gdyż najczęściej ludzie mylą grzyby jadalne z grzybami z trującymi. Z tego powodu podałem Wam kilka ważnych wskazówek, o których warto pamiętać, aby uniknąć zatrucia pokarmowego grzybami.
To tyle na wstępie, więc przejdźmy do omówienia grzybów z punktu widzenia biologicznego, żywieniowego oraz kulinarnego.
Komentarze
Prześlij komentarz