Przejdź do głównej zawartości

Co to jest bouquet garni, sous-vide, konfitowanie i kruton? Terminologia używana w kulinariach i w technologii gastronomicznej.

Bardzo dużo terminologii używanej w sztuce kulinarnej i w technologii gastronomicznej pochodzi z języka francuskiego, dlatego też w niniejszym wpisie wyjaśnię dwa takie pojęcia kulinarne, które właśnie używa się w technologii gastronomicznej i w sztuce kulinarnej i pochodzą z języka francuskiego. Są to terminy kulinarne tj. bouquet garni i sous-vide. Oprócz tych pojęć także w tym wpisie dowiesz się, co oznacza słowo konfitowanie i kruton w kulinariach. Jeśli o któryś z tych słów nigdy nie słyszeliście, to w tym wpisie właśnie dowiecie się, co znaczą te słowa w kulinariach. 

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Podsumowanie bieżącego roku – jak zrobić to w sposób efektywny? Psychologia.