Przejdź do głównej zawartości

Co to jest bouquet garni, sous-vide, konfitowanie i kruton? Terminologia używana w kulinariach i w technologii gastronomicznej.

Bardzo dużo terminologii używanej w sztuce kulinarnej i w technologii gastronomicznej pochodzi z języka francuskiego, dlatego też w niniejszym wpisie wyjaśnię dwa takie pojęcia kulinarne, które właśnie używa się w technologii gastronomicznej i w sztuce kulinarnej i pochodzą z języka francuskiego. Są to terminy kulinarne tj. bouquet garni i sous-vide. Oprócz tych pojęć także w tym wpisie dowiesz się, co oznacza słowo konfitowanie i kruton w kulinariach. Jeśli o któryś z tych słów nigdy nie słyszeliście, to w tym wpisie właśnie dowiecie się, co znaczą te słowa w kulinariach. 

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.