Przejdź do głównej zawartości

Kalafior. Do jakiej grupy warzyw zaliczamy kalafior w towaroznawstwie żywności? Jaką wartość odżywczą i energetyczną ma kalafior?

Kalafior jest warzywem o dużym zastosowaniu kulinarnym. Można go wykorzystać do przyrządzenia różnych zup, w szczególności zupy krem. Można także z ugotowanego kalafiora przyrządzić kotleciki. Kalafior także świetnie pasuje do różnych sałatek warzywnych, czy zapiekanek oraz warzywne curry z kalafiorem. Można także podać ugotowanego kalafiora jako dodatek do dania zasadniczego. To tylko niektóre zastosowania kulinarne kalafiora. Warto przy tym dodać, że kalafior nie tylko jest doskonałym warzywem, jeśli chodzi o jego zastosowanie kulinarne, ale również doskonałym źródłem wielu składników pokarmowych, dlatego też warto go włączyć do naszej diety. O tym będzie właśnie mowa w niniejszym wpisie, gdzie nie tylko omówię wszelkie kwestie związane z tym warzywem z punktu widzenia towaroznawstwa żywności, ale również z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka. Dowiecie się przede wszystkim z tego wpisu o tym, jakie składniki pokarmowe zawiera to warzywo.

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.