Przejdź do głównej zawartości

Czym jest deglasowanie, braise, fasowanie i frytowanie? Terminologia używana w technologii gastronomicznej.

W kolejnym wpisie z dziedziny technologii gastronomicznej chciałbym Wam przedstawić kolejne cztery definicje związane z kulinariami, które używa się nie tylko w technologii gastronomicznej, ale również w sztuce kulinarnej. W tym wpisie omówiłem pojęcia tj. deglasowanie, braise, fasowanie i frytowanie. Wyjaśnienie tychże definicji znajdziesz w poniższej grafice. 

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.