Jednym z dość znanych nam potraw m.in. kuchni polskiej jest zupa, która nazywa się flaczki. Najczęściej przyrządza się flaczki wołowe. Taką zupę najczęściej serwuje się konsumentom w zakładach gastronomicznych, dlatego też częściej znajduje się na liście oferowanych potraw w kartach dań. Co ciekawe, zupa ta była już dość znana dość dawno z punktu widzenia historii sztuki kulinarnej, gdyż w wielu źródłach znajdziemy informację o tym, iż flaki były serwowane m.in. królowi Władysławowi Jagiełło już w XIV wieku. Bardzo uwielbiał tę zupę, którą przyrządzał mu jego osobisty kucharz. To taka mała ciekawostka historyczna związana z tą zupą. Przepisów na tę zupę jest wiele, dlatego też podam Wam jeden z dość prostych przepisów na przyrządzenie tej zupy. Jeśli chodzi o sposób serwowania tej zupy, to w zakładach gastronomicznych do tej zupy także serwuje się pieczywo.
Oj, flaczki to zdecydowanie nie dla mnie!
OdpowiedzUsuńRaczej nie dla mnie, ale mój mąż bardzo lubi flaczki :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń