Przejdź do głównej zawartości

Czym jest redukowanie, Eintopf, poszetowanie i podprawianie? Wyjaśnienie terminologii używanej w technologii gastronomicznej i w kulinariach.

W kulinariach jest bardzo różnych dosyć ciekawych nazw różnych pojęć, które określają nie tylko sposoby rozdrabniania, czy przyrządzania potraw, ale również sposoby przeprowadzania obróbki termicznej (cieplnej) żywności. O tym będzie mowa w niniejszym wpisie, w którym wyjaśnię Wam kolejne dosyć ciekawe, a zarazem ważne pojęcia, które używa się w sztuce kulinarnej, jak i w technologii gastronomicznej. Ostatnio wyjaśniłem Wam pojęcia tj. deglasowanie, braise, fasowanie i frytowanie [1]. W tym wpisie wyjaśnię wam kolejne definicje, które również są związane z kulinariami tj. redukowanie, Eintopf, poszetowanie i podprawianie.


Linki:
[1] 
Czym jest deglasowanie, braise, fasowanie i frytowanie? Terminologia używana w technologii gastronomicznej.

Komentarze

  1. Eintopf to coś co lubię - szczególnie jesienią i zimą. I świetnie nadają się do zabrania do pracy w termosie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.