Przejdź do głównej zawartości

Znakowanie produktów żywnościowych z punktu widzenia towaroznawstwa żywności i prawa żywnościowego. Przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności.

W dzisiejszym wpisie z dziedziny towaroznawstwa żywności i prawa żywnościowego omówimy wiele ważnych informacji na temat znakowania (etykietowania) produktów żywnościowych. Prawo żywnościowe dość szczegółowo reguluje kwestie związane z informowaniem konsumentów na temat żywności. O tym właśnie będzie mowa w niniejszym wpisie.

W poniższych grafikach przedstawiono wiele dość ważnych informacji odnośnie do znakowania (etykietowania) produktów żywnościowego tj.:
wyjaśnienie definicji tj. informacje na temat żywności, obowiązkowe informacje na temat żywności, żywność opakowana, etykieta, etykietowanie i nazwa opisowa wg rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011;
cel podawania informacji konsumentom na temat żywności;
obowiązkowe dane, jakie muszą znajdować się na etykiecie produktu żywnościowego, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011;
dość istotne informacje na temat etykietowania produktów żywnościowych.




Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Profil psychologiczny Adolfa Hitlera, byłego przywódcy III Rzeszy. Psychologia.