Znakowanie produktów żywnościowych z punktu widzenia towaroznawstwa żywności i prawa żywnościowego. Przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności.
W dzisiejszym wpisie z dziedziny towaroznawstwa żywności i prawa żywnościowego omówimy wiele ważnych informacji na temat znakowania (etykietowania) produktów żywnościowych. Prawo żywnościowe dość szczegółowo reguluje kwestie związane z informowaniem konsumentów na temat żywności. O tym właśnie będzie mowa w niniejszym wpisie.
W poniższych grafikach przedstawiono wiele dość ważnych informacji odnośnie do znakowania (etykietowania) produktów żywnościowego tj.:
⃝ wyjaśnienie definicji tj. informacje na temat żywności, obowiązkowe informacje na temat żywności, żywność opakowana, etykieta, etykietowanie i nazwa opisowa wg rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011;
⃝ cel podawania informacji konsumentom na temat żywności;
⃝obowiązkowe dane, jakie muszą znajdować się na etykiecie produktu żywnościowego, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011;
⃝ dość istotne informacje na temat etykietowania produktów żywnościowych.




Komentarze
Prześlij komentarz
Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!