Znakowanie produktów żywnościowych z punktu widzenia towaroznawstwa żywności i prawa żywnościowego. Przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności.
W dzisiejszym wpisie z dziedziny towaroznawstwa żywności i prawa żywnościowego omówimy wiele ważnych informacji na temat znakowania (etykietowania) produktów żywnościowych. Prawo żywnościowe dość szczegółowo reguluje kwestie związane z informowaniem konsumentów na temat żywności. O tym właśnie będzie mowa w niniejszym wpisie.
W poniższych grafikach przedstawiono wiele dość ważnych informacji odnośnie do znakowania (etykietowania) produktów żywnościowego tj.:
⃝ wyjaśnienie definicji tj. informacje na temat żywności, obowiązkowe informacje na temat żywności, żywność opakowana, etykieta, etykietowanie i nazwa opisowa wg rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011;
⃝ cel podawania informacji konsumentom na temat żywności;
⃝obowiązkowe dane, jakie muszą znajdować się na etykiecie produktu żywnościowego, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011;
⃝ dość istotne informacje na temat etykietowania produktów żywnościowych.
Komentarze
Prześlij komentarz