W towaroznawstwie żywności wyróżnia się wiele rodzajów grup produktów żywnościowych. O tym opublikuję post innym razem. W dzisiejszym poście chciałbym skupić się na bardziej rozszerzonym podziale produktów żywnościowych na 12 grup. W trzech grafikach podałem każdą grupę produktów żywnościowych oraz ich krótka charakterystyka. Taki podział produktów żywnościowych jest bardzo ważny z punktu widzenia usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego, gdyż musimy uwzględnić różne grupy produktów żywnościowych podczas planowania jadłospisu w przypadku świadczenia usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Ponadto na tym podstawie mamy tzw. modelowe racje pokarmowe (dzienne racje pokarmowe), które określają 12 grup produktów żywnościowych, ilość zlecanego spożycia tychże produktów żywnościowych na podstawie takich kryteriów jak:
* stawka żywieniowa (stan finansowy zakładu żywienia zbiorowego) - dzienne racje pokarmowe z uwzględnieniem finansów na 4 grupy, czyli dzienna racja pokarmowa A (tani koszt, warunkowo dostateczna), B (umiarkowany koszt, dostateczna), C (średnio wysoki koszt, racja jest pełnowartościowa) oraz D (optymalny koszt, poziom racji pokarmowej o najwyższym koszcie);
* poszczególna grupa konsumentów, których dotyczą dzienne racje pokarmowe (wiek, płeć, również aktywność fizyczna);
* stan zdrowia konsumenta.
O dziennej racji pokarmowej też pojawi się niebawem post, gdzie podam Wam takie ogólne dzienne racje pokarmowe z uwzględnieniem wszystkich grup konsumentów, wieku, płci, stawki żywieniowej etc.
Komentarze
Prześlij komentarz