Przejdź do głównej zawartości

Przykładowe akty prawne prawa żywnościowego, które obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego

Dzisiejszy post będzie o prawie, a dokładne o prawie żywnościowym, gdyż w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego, jak i zamkniętego obowiązuje szereg przepisów prawnych związanych z prawem żywnościowym. Wiedza ta jest bardzo ważna nie tylko dla restauratorów, czy też kierowników tychże zakładów, ale także również dla personelu kuchni, który powinien znać przepisy prawa żywnościowego, by wiedzieć, dlaczego tak ważne jest zapewnienie konsumentom bezpiecznej żywności, którą się przygotowuje w kuchni (prawo żywnościowe także jest objęte w programie szkoleniowym w zakresie HACCP, GHP i GMP!). Tych przepisów jest bardzo dużo, dlatego też podałem w grafice jedynie kilka wybranych, a zarazem dość ważnych różnych aktów prawnych prawa żywnościowego, które obowiązują w różnych zakładach żywienia zbiorowego. O prawie żywnościowym, jak i o szkoleniach w zakresie HACCP, GMP i GHP także będzie osobny post.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Podsumowanie bieżącego roku – jak zrobić to w sposób efektywny? Psychologia.