Przejdź do głównej zawartości

Przykładowe akty prawne prawa żywnościowego, które obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego

Dzisiejszy post będzie o prawie, a dokładne o prawie żywnościowym, gdyż w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego, jak i zamkniętego obowiązuje szereg przepisów prawnych związanych z prawem żywnościowym. Wiedza ta jest bardzo ważna nie tylko dla restauratorów, czy też kierowników tychże zakładów, ale także również dla personelu kuchni, który powinien znać przepisy prawa żywnościowego, by wiedzieć, dlaczego tak ważne jest zapewnienie konsumentom bezpiecznej żywności, którą się przygotowuje w kuchni (prawo żywnościowe także jest objęte w programie szkoleniowym w zakresie HACCP, GHP i GMP!). Tych przepisów jest bardzo dużo, dlatego też podałem w grafice jedynie kilka wybranych, a zarazem dość ważnych różnych aktów prawnych prawa żywnościowego, które obowiązują w różnych zakładach żywienia zbiorowego. O prawie żywnościowym, jak i o szkoleniach w zakresie HACCP, GMP i GHP także będzie osobny post.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.