Przejdź do głównej zawartości

Nauka o żywieniu człowieka/dietetyka. Czym zajmuje się nauka o żywieniu człowieka - dietetyka?

Jedną z nauk jest nauka o żywieniu człowieka (dietetyka). Czy wiesz, czym zajmuje się ta nauka? W grafice znajdziecie odpowiedź na to pytanie.

Warto także zaznaczyć, że nauka o żywieniu człowieka składa się z wielu różnych dziedzin tj. np.:
* biologia;
* chemia;
* psychologia (psychodietetyka);
* medycyna;
* socjologia;
* technologia żywności i technologia gastronomiczna;
* gastronomia;
* epidemiologia żywieniowa;
* prawo (prawo żywnościowe);
* bezpieczeństwo i higiena żywności.

Ważną rolę odgrywa także edukacja żywieniowa społeczeństwa oraz upowszechnianie wiedzy z zakresu żywienia i żywności. Także pojawi się niebawem na mojej stronie wpis na temat źródłem informacji, z których powinniśmy czerpać wiedzę odnośnie żywności i żywienia, gdyż często można natrafić na wiele treści odnośnie żywności i żywienia, które są sprzeczne z nauką lub nie są potwierdzone naukowo.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.