Naleśniki są bardzo popularne nie tylko w Polsce, ale także w Niemczech (po niem. Pfannkuchen, Eierkuchen, Crêpes lub Palatschinken (w języku niem. austriackim)), we Francji (w języku franc. crêpes), ale również w Wielkiej Brytanii. Także w kuchni amerykańskiej są bardzo popularne w formie grubszych naleśników. Najczęściej w USA naleśniki je się na śniadanie. Naleśniki po angielsku to pancakes, a naleśniki amerykańskie to American pancakes. Również naleśniki w języku angielskim amerykańskim (American English) to flapjack. Do amerykańskiej wersji naleśników dodaje się również proszku do pieczenia lub sody oraz kładzie się je na talerzu w stos i podaje się m.in. z kawałkiem masła i polewa się je np. syropem klonowym (po ang. maple syrup). Są też wersje z bekonem (American pancakes with crispy bacon). Różne są wersje tych naleśników. Po przeanalizowaniu różnych angielskich wersji przepisów kulinarnych wybrałem ten tradycyjny przepis na te naleśniki.
Są bardzo smaczne, a zarazem proste do przygotowania. Można je także serwować na podwieczorek jako przekąska.
W gastronomii także warto oferować konsumentom niektóre dania kuchni amerykańskiej.
Komentarze
Prześlij komentarz