Śliwka. Do jakiej grupy owoców zaliczamy śliwkę w towaroznawstwie żywności? Wartość odżywcza i energetyczna śliwki.
W kolejnym wpisie z dziedziny towaroznawstwa żywności i żywienia człowieka omówimy sobie dość znany nam owoc, który nazywa się śliwka. Nie tylko dowiecie się o tym owocu z towaroznawczego punktu widzenia, ale również z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka. Jak każde owoce, śliwka także jest doskonałym źródłem wielu składników pokarmowych, w szczególności witamin i składników mineralnych i innych związków chemicznych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jeśli mówimy o śliwce, warto także dodać, że śliwka ma ogromne zastosowanie kulinarne. Nie tylko możemy sporządzić wiele różnych deserów z dodatkiem śliwek, ale także dżemy, powidła, kompoty. Możemy również przyrządzić pierogi, czy też knedle ze śliwkami, pieczoną roladę z indyka z dodatkiem śliwek, pieczoną kaczkę ze śliwkami lub zupę owocową na bazie śliwek. Śliwki także można poddać procesowi suszenia, które także są składnikiem wielu dań. Na mojej stronie możecie także Państwo znaleźć przepisy kulinarne z zastosowaniem tego składnika. To tyle na wstępie, więc przejdźmy teraz do głównej części tego wpisu, gdzie dowiecie się wiele ważnych informacji nt. tego owocu.
Bardzo lubię śliwki i obowiązkowo robię powidła śliwkowe (klasyczne, bez żadnych udziwnień) :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona to śliwka węgierka domowa. Powidło śliwkowe musi być u mnie w spiżarni i obowiązkowo śliwki w syropie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń