Jak wdrożyć system HACCP w zakładzie żywienia zbiorowego? Etapy wdrażania systemu HACCP wg kodeksu żywnościowego (Codex Alimentarius).
Każdy przedsiębiorca, który założył zakład gastronomiczny, musi wdrożyć system HACCP. Dużo przedsiębiorców nie wie, od czego zacząć i co należy zrobić, aby system ten był prawidłowo wdrożony. Z tego powodu postanowiłem opublikować wpis, gdzie napiszę każde etapy wdrażania systemu HACCP, które należy przejść, by system ten był prawidłowo wdrożony w zakładzie żywienia zbiorowego. Należy zapamiętać o tym, iż nie można prowadzić zakładu gastronomicznego bez wcześniejszego wdrożenia systemu HACCP oraz GHP/GMP, nawet jeżeli system HACCP jest częściowo wdrożony. Obowiązek wdrożenia tego systemu nie tylko wynika z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 r., ale również z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Niewdrożenie systemu HACCP w zakładzie żywienia zbiorowego może być konsekwencją nałożenia kary grzywny przez inspektora Państwowej Inspekcji Sanitarnej. O tym jest mowa w art. 100 ust. 1 pkt 8 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Na temat obowiązkowego wdrożenia systemu HACCP, definicji systemu HACCP i zasad tego systemu został opublikowany wpis na mojej stronie [1]. System ten odpowiada za bezpieczeństwo i higienę żywności, o czym jest mowa we wpisie na temat bezpieczeństwa żywności [2], dlatego też wdrożenie i stosowanie tego systemu jest tak ważne w baraży, która zajmuje się produkcją żywności, czy też produkcją gastronomiczną. Należy pamiętać o tym, iż kierownicy zakładów żywienia zbiorowego oraz pracownicy tych zakładów, którzy mają kontakt z żywnością, muszą znać się na bezpieczeństwie żywności, dlatego też taką wiedzę zdobywa się nie tylko w szkołach gastronomicznych, czy też na studiach na kierunku bezpieczeństwo żywności lub technologii żywności, ale również na szkoleniach z zakresu systemu HACCP, GHP i GMP, które muszą ukończyć nie tylko osoby odpowiedzialne za wdrożenie systemu HACCP, ale również personel kuchni. Aby prawidłowo i dokładnie wdrożyć ten system HACCP, należy mieć wiedzę na temat bezpieczeństwa i higieny żywności, dlatego też wcześniej wspomniane przeze mnie szkolenia są bardzo ważne w przypadku osób, którzy będą zajmować się wdrażaniem tego systemu w zakładzie gastronomicznych, jak i prowadzeniem tej dokumentacji, ale również w przypadku personelu kuchni, który będzie prowadził produkcję gastronomiczną. Na temat szkoleń w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywości opublikowałem wpis na mojej stronie [3].
Chciałbym także zaznaczyć, że przyszli przedsiębiorcy, którzy muszą wdrożyć system HACCP w swojej firmie, mogą skorzystać z wielu dostępnych publikacji, które dotyczą wdrażania systemu HACCP oraz GMP i GHP w zakładach żywienia zbiorowego. Takie poradniki z pewnością pomogą nam we wdrożeniu systemu HACCP i GHP/GMP w zakładzie żywienia zbiorowego. Można także skorzystać z pomocy firmy, która zajmuje się wdrażaniem takiego systemu w różnych branżach spożywczych.
Przejdźmy teraz do głównej części mojego wpisu, gdzie w poniższych grafikach przedstawiłem dość ważne informacje nt. wdrażania systemu HACCP, gdzie przedstawiłem 12 etapów wdrażania tego systemu.
Przypisy:





Komentarze
Prześlij komentarz
Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!