Marchew. Do jakiej grupy warzyw zaliczamy marchew w towaroznawstwie żywności? Jaką wartość odżywczą i energetyczną ma marchew?
Kolejnym tematem mojego wpisu z dziedziny nauk o żywności, żywieniu człowieka i towaroznawstwa żywności jest marchew i wartość odżywcza oraz energetyczna tego warzywa. Marchew ma bardzo duże zastosowanie w kulinariach. Można ją wykorzystać do przyrządzenia wywarów na zupy, ale również do przyrządzenia surówki lub sałatki warzywnej. Również możemy zastosować marchew do przyrządzenia ciasta na bazie marchewki. Praktycznie można ją spożywać na surowo, ale również po poddaniu obróbce cieplnej (termicznej) tego warzywa. Jest to bardzo smaczne, a zarazem zdrowe warzywo, które dostarcza nam dużo składników pokarmowych, o czym będzie mowa na temat wartości odżywczej i energetycznej tego warzywa.
W tym wpisie przede wszystkim dowiesz się, do jakiej grupy warzyw zaliczamy marchew oraz do której grupy warzyw zaliczamy marchew w klasyfikacji towaroznawczej 12 grup produktów żywnościowych, a także jaką wartość odżywczą i energetyczną zawiera marchew z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka.
Taka zwykła marchewka, a taka zdrowa i smaczna :) bardzo lubię szczególnie na surowo do chrupania :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSama bardzo lubię marchew z humusem. Po przeczytaniu wszystkich właściwości marchwi chyba można ją zaliczyć jako superfood!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam na nowy post!