Wartość energetyczna produktów spożywczych i potraw. Obliczanie wartości energetycznej różnych produktów spożywczych i potraw.
Chciałbym w tym wpisie omówić kwestię związaną ze sposobem obliczania wartości energetycznej produktów spożywczych i potraw. W tym wpisie dowiecie się Państwo nie tylko o tym, czym jest wartość energetyczna, ale również o tym, jak obliczyć wartość energetyczną różnych produktów spożywczych na podstawie wzoru na obliczenie wartości energetycznej. Dzięki takim obliczeniom wiemy, ile dany produkt spożywczy lub potrawa dostarcza nam kalorii (energii), które wylicza się na podst. równoważników Attwatera. Także współczynniki przeliczeniowe, które używa się do obliczenia wartości energetycznej żywności, znajdziemy w unijnym rozporządzeniu, które odnosi się do przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, o czym będzie mowa w niniejszym wpisie.
W poniższych grafikach dowiesz się na temat:
➤ czym jest wartość energetyczna i w jaki sposób wyraża się wartość energetyczną produktów żywnościowych? Na podstawie jakich danych wyraża się wartość energetyczną produktów żywnościowych?
➤ aspektów prawnych w zakresie informowania konsumentów nt. wartości odżywczej i energetycznej produktów żywnościowych w ujęciu prawa żywnościowego
➤ współczynników przeliczeniowych, które są stosowane do obliczenia wartości energetycznej produktów żywnościowych na podst. załącznika do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011
➤ przykładowych współczynników przeliczeniowych, które stosuje się w obliczaniu wartości energetycznej oraz w jaki sposób oblicza się wartość energetyczną produktów żywnościowych lub potraw
➤ przykładowych wyliczeń wartości energetycznych wybranych produktów żywnościowych na podstawie wzoru na obliczenie wartości energetycznej.
Komentarze
Prześlij komentarz