Przejdź do głównej zawartości

Jakie muszą być spełnione ogólne wymagania dotyczące pomieszczeń żywnościowych w zakładach żywienia zbiorowego?

Kolejny wpis, który będzie na temat ogólnych wymagań, które dotyczą pomieszczeń żywnościowych w różnych zakładach żywienia zbiorowego. Każda osoba, która zamierza założyć własny zakład żywienia zbiorowego typu otwartego (np. restaurację, bar) lub zamkniętego (np. stołówkę w przedszkolu), musi pamiętać o tym, iż pomieszczenia żywnościowe muszą spełniać określone wymagania, które określa prawo żywnościowe.

Przyszły przedsiębiorca musi zwrócić uwagę na to, w jaki sposób będzie zaprojektowane pomieszczenie w lokalu zakładu żywienia zbiorowego, gdzie nie tylko będziemy przeprowadzać obróbkę wstępną brudną i czystą, ale również będziemy produkować żywność lub prowadzić produkcję gastronomiczną. Również trzeba wiedzieć o tym, iż pomieszczenia w kuchni muszą być oddzielone, tzn. kuchnia musi być oddzielona od obieralni, zmywalni naczyń stołowych, pomieszczeń, gdzie będziemy przechowywać żywność (magazyn) itp. Także musimy pamiętać o toalecie dla personelu, pomieszczeniu, gdzie pracownicy będą mogli przebrać się w odzież roboczą oraz o pomieszczeniu, gdzie będziemy przechowywać środki chemiczne. Każdy przyszły przedsiębiorca, który zakłada własny zakład gastronomiczny, powinien wiedzieć także o tym, że musi posiadać wykonany projekt technologiczny, gdzie będziemy mieć plan pomieszczeń znajdujących się w naszym lokalu gastronomicznym. Muszę też zaznaczyć, iż zanim rozpoczniemy działalność związaną z żywieniem zbiorowym, na początek musimy przejść przez procedurę odbioru lokalu przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Wracając do tematu niniejszego wpisu, w tym wpisie poruszę właśnie kwestię ogólnych wymagań pomieszczeń żywnościowych, które muszą być spełnione, zgodnie z prawem żywnościowym, które określa takie wymagania. Wszystkie te informacje zostały przedstawione w poniższych znajdujących się grafikach. Te wymagania, o którym jest mowa w tym wpisie także są brane pod uwagę podczas kontroli przeprowadzanej przez inspektora Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ten wpis nie tylko polecam przyszłym przedsiębiorcom, którzy planują założyć zakład gastronomiczny, ale również uczniom szkoły gastronomicznej.



Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Antyspołeczne zaburzenie osobowości (osobowość dyssocjalna). Psychologia.